Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Slutar på Symantec

1 Apr 2015

Efter 14 år slutar jag nu på Symantec. Det har varit en fantastisk resa! Jag gick från F-Secure till Symantec under 2001 och det var i just den perioden som masspostande maskar och liknande stod som spön i backen.

Det var en  hektisk period. Symantecs fantastiska PR-proffs var på den tiden Helen Ruda och Linda Johansson. De fick verkligen jobba under vissa utbrott. Jag satt i telefon och gav intervjuer och de tog emot nya intervju-förfrågningar som sedan prioriterades och levererades. Det hade varit svårt att leverera så mycket utan dem. Jag fick höra lite efteråt att antalet pressklipp på Symantec ökade med 333% efter det att jag och Joakim von Braun börjat där.

Under åren så ändrades hotbilden som den alltid gör. De senaste åren har det varit rätt tomt på massutbrott eftersom elakingarna satsar på att skapa unika elaka koder nästan för varje besökare på en sajt. Det skickas idag in långt mycket mer elak kod till labbet än någonsin tidigare, men eftersom alla är mer eller mindre unika så blir det inte samma “impact” som förr då det var en variant av en elak kod som spreds till hundratusentals datorer.

Sedan ungefär 2004 handlar “mängdbrotten” på nätet om att försöka tjäna pengar. Man installerar banktrojaner och sniffers för kreditkortsnummer och så vidare. När det handlar om brott mot företag är elakingen mest intresserad av att försöka ta sig in i nätverket och stjäla information som man sedan kan sälja vidare eller använda för att vinna upphandlingar eller lämna till det egna landets underättelseverksamhet.

Och jag har fått sitta i framsätet på hela resan. Det har varit fantastiskt!

Jag har tappat räkningen, men det har blivit ett par tusen intervjuer och ett tusental föreläsningar. Jag har nominerats till fantastiska priser och utmärkelser och vunnit många av dem (Årets Säkerhetsprofil, Begriplighetspriset, Kjell Hultman-stipendiet, NSDs säkerhetsstipendiat, Årets Säkerhetsperson, SigSecuritys säkerhetsstipendiat etc). Jag är rörd och fantastiskt tacksam för detta förtroende och kommer fortsätta hjälpa människor att bli lite säkrare var jag än hamnar.

För min resa i säkerhetsvärlden är inte slut i och med detta. Jag hittar säkert på något helt fantastiskt nytt ställe att jobba på. Eller också startar jag egen låda och säkerhetskonsultar. Vi får se.

Jakten går vidare.

 

Taggar: Och sånt, Symantec

Kommentarer

3 kommentarer to “Slutar på Symantec”

 1. musician on July 30th, 2017 05:04

  musician

  Slutar på Symantec | Säkerhet & Sånt

 2. huawei plånboksfodral on October 19th, 2019 17:21

  huawei plånboksfodral

  Säkerhet & Sånt | Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

 3. blibrunutansol.bz on April 3rd, 2021 23:18

  blibrunutansol.bz

  Säkerhet & Sånt | Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.