Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

androidSom väntat var Googles presentation (som jag nämnde tidigare)  inriktat på allt de gör för att höja säkerheten. Det låter ju jättebra när de står där och pratar om alla lager med säkerhet de lägger på varandra. Han pratade om statisk filanalys, heuristik, utfärdare, rykte, signaturer, var den installeras ifrån och så har de ett lager med manuell kontroll på toppen. Men om man ser till antalet infekterade så är det något som inte stämmer

Vad jag specifikt inte gillar är att han gick ganska långt i att försöka förringa problemet. Han vände på statistik och hittade på nya sätt att mäta antalet infekterade enheter.

Ett exempel som jag snappade upp var “1.200 installationer av elaka appar per miljon installationer”. Det låter ju verkligen inte mycket. Förrän man börjar gräva lite. Enligt siffror från förra året installerades det 1.5 miljarder(!) appar per månad. Det ger 49 miljoner installerade appar per dag. Förmodligen är det bara siffror från utanför Google Play. Dessa sidokanaler är välkända för att innehålla elak kod.

Ok, så om 1.200 elaka appar installeras per miljon app-installationer så innebär det alltså att 40.800 Android-användare infekteras per dag! Det är hela 34 enheter per minut dygnet runt. Är det lite? Google verkar tycka det…

Vidare så listade han vilken typ av elak kod som göms i de elaka apparna. Återigen, alla siffror är per miljon installerade appar:

494 rootkit-appar (dessa är nog inte elaka utan användaren vill roota telefonen)

467 SMS-bedrägeriappar (sänder svindyra betal-SMS)

161 Spyware-appar (stjäl information i mängd)

54 “generic” (vet inte vad det innebär)

20 trojaner

6 “Övrigt” (bakdörrar, phishing-appar, exploits etc)

Så, med andra ord råkar nästan 1.000 användare ut för trojaner per dag, 7.900 råkar ut för Spyware-appar och hela 23.000 råkar ut för SMS-bedrägeriappar – per dag!

Visserligen, betänker man att det globalt inom kort snart finns en miljard aktiva Android-enheter så är väl ett par tiotusen användare inte hela världen. Eller? Personligen tycker jag att det är ett stort problem. Men jag är ju inte Google.

Läs gärna föregående bloggpost om reklamprogram och annat i Android

NOTERA: Denna bloggpost har editerats. Jag skrev fel gällande antalet installerade appar som omnämndes. Det är installationer UTANFÖR Google Play det gällde. Den andra felet var angående antalet Android-användare. Enligt internet vet ingen exakt hur många det finns, men en gissning säger ca 800 miljoner med en snabb ökning. Jag beklagar detta. Tack till IDG-kommentatorn Tyve för påpekandet.

Taggar: Android, Mobiltelefoner, Phishing, Trojaner

Kommentarer

2 kommentarer to “Google försöker minimera problemen”

  1. gr 20 korsyka 2012 on January 31st, 2015 12:35

    gr 20 korsyka 2012

    Google försöker minimera problemen | Säkerhet & Sånt

  2. buy school reports on June 5th, 2019 07:06

    buy school reports

    Säkerhet

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.