Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Finn fem fel

3 Oct 2012

Läste just artikeln “Anonymous: Slår till mot Riksbanken i kväll” på Aftonbladet. I bildspelet visas en bild på Sverige med en massa röda prickar i. Bildtexten är “Bilden av attacken: De röda fälten markerar hackade datorer i Sverige i måndags, när Anonymous gjorde sin första attack“…

 

*suck*

För det första är det inte “hackade” datorer som visas. Det är Cert.se’s karta över infekterade datorer i Sverige.

För det andra har de infekterade datorerna på kartan absolut inget med Anonymous att göra. Det handlar om folk som klickat på saker de inte skulle gjort och om folk som infekterats när de surfat med oskyddade datorer. Precis som vilken dag som helst. Den kartan ser ungefär likadan ut varje dag.

För det tredje har de [infekterade datorerna] inget med attackerna att göra då Anonymous av allt att döma inte använder infekterade datorer (botnät) i sina attacker . De använder bl a High Orbit Ion Cannon e dyl.

Vad man i artikeln, på ett dramaturgiskt välregisserat sätt, gjort är att man har tagit två separata saker och slagit samman dem för att öka spänningsfaktorn. Man försöker påvisa någon slags kausalitet som helt enkelt inte finns där.

Vi gör ett exempel så förstår du vad jag menar: Jag kan ta samma bild och avsluta bildtexten med “Bilden av attacken. De röda fälten markerar hackade datorer i Sverige i måndags, när Justin Bieber släppte sitt nya album“.

Då kanske man få känslan av att Justin Biebers nya album har något med infekterade datorer i Sverige att göra eller att släppet har orsakat attacker i Sverige…

 

Slutligen tror jag inte att många i Sverige ens kommer märka ifall Riksbankens webbplats försvinner från nätet en stund ikväll.

Taggar: Korkat, Överbelastningsattacker, Trams

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.