Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

 Ibland blir man fundersam… För ett par dagar sedan uppdagades ett mycket allvarligt säkerhetshål i Java som används i webbläsare. Många skrev om den, däribland Computer Sweden.  I artiklarna framgår tydligt att det är insticksprogrammet i webbläsarna som är sårbar.

Till artikeln ringde Computer Sweden upp fem stycken säkerhetsexperter (däribland mig) och frågade vad vi tyckte om problemet och hur man ska tänka och agera. Och vi svarade.

Nu dyker det märkliga upp. I senaste Computer Sweden finns en debattartikel  där debattörerna försvarar Java …på servrar…? Jag förstår inte riktigt hur man kan missförstå att vi pratar om insticksprogrammet i webbläsarna… Det är liksom hela upplägget för våra svar. Att både serverplattformen och insticksprogrammet till webbläsarna bara heter “Java” kan man ju klaga hos Oracle på. Att vi (kanske något slarvigt) i våra svar bara säger “Java” beror på att vi pratar om insticksprogrammet som heter *trumvirvel * – Java!

Ja, ja. Nu ska jag läsa något annat. Kanske den sorgliga historian om Cosmo the God?

Taggar: Allmänt, Korkat, Säkerhetshål

Kommentarer

2 kommentarer to “Java mig hit och Java mig dit…”

  1. Anton on September 22nd, 2012 12:43

    De var “insticksjava” jag trodde artikeln handlade om när jag läste den ursprungliga artikeln också (och alla jag har frågat)

  2. Pierre Sandboge on September 22nd, 2012 22:50

    Med tanke på alla frågor och kommentarer jag fått efter den artikeln, så framgår det uppenbarligen inte tillräckligt tydligt, att det är insticksjava som avses. Computer Sweden har många läsare, vissa i beslutsfattande position, som bara har en vag uppfattning om vad Java är, och hur det används. Därför är det bra att debattartikeln kom till. Den behövdes för att förtydliga läget.

    Men jag är egentligen inte kritisk till intervjusvaren i ursprungsartikeln. Att de kan missuppfattats inser man lätt i efterhand, när frågorna kommer, men knappast i förväg.

    Och, som du säger, så har SUN / Oracle tappat bollen, insticksjava är bara en liten parantes i javavärlden, och borde ha separerats från annan javaanvändning för länge sedan.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.