Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Hacka hjärnan?

20 Aug 2012

Läste just en artikel om hur man i en (inte alltför avlägsen) framtid kan hacka hjärnan. Artikeln har det mysiga namnet “Hackers backdoor the human brain, successfully extract sensitive data“. Smaka på den titeln. Man får lätt uppfattningen att det redan hänt. Vilket det i och för sig på sätt och vis gjort, men inte ur ett illasinnat perspektiv.

Vad det handlar om är att man via ett slags headset kan avläsa signaler från hjärnan och sen gissa sig till vad du tänker på. Det finurliga är att man zoomar in på “P300-signalen“. P300-signalen är det utslag EEG-mätaren visar på när hjärnan ser något den känner igen om användbart i stunden. Ett exempel: Du håller på och snickrar och behöver något att hålla i en bräda med. Du går ut i verktygsboden och får syn på en tving. Då plingar det till i hjärnan. Andra exempel finns i artikeln

Detta kan man såklart använda på båda snälla och elaka sätt. Det elaka, som man också tar upp i artikeln, handlar om att man via social ingenjörskonst visar kombinationer av stimuli (t ex bilder) och noterar när P300-signalen kommer. Detta kan även användas i andra sammanhang, t ex i förhörssituationer istället för eller som komplement till lögndetektorn.

Även om detta inte är ett överhängande hot idag kan det vara intressant att ha i bakhuvudet inför framtiden. Det kommer fler och fler “balla” integrationssätt mellan människa och maskin och det öppnar såklart för nya möjligheter till bus. Kolla bara in Google Glass . Koppla ihop den med ett bra BCI och sen är det bara att köra :-)

Enda skyddet mot dessa attacker är att träna dig till att vända bort tanken från det (någonting annat) vill att du ska tänka på. Att tänka på asfaltsbeläggningsmaskiner istället för PIN-koden och så vidare. Men det är inte så lätt eftersom hjärnan är snabbare än tanken. Och ingenting i evolutionen har hittills lyckats (eller ens försökt) ta sig in i våra hjärnor så det naturliga försvaret är lågt. Och vet du dessutom inte om att du blir “hjärnhackad” så blir försvaret än svårare.

Kanske meditationskurser inte är så dumt ändå?

Taggar: Allmänt, Intressant, Och sånt

Kommentarer

En kommentar to “Hacka hjärnan?”

  1. Patrik on August 21st, 2012 22:46

    Tja, bodyhackers problematiken är redan uppmärksammad i USA, dvs möjligheten att hacka en basstation till en pacemaker i syfte att ändra patientens medicinering.
    Lyckligtvis så finns lösning på problematiken för Sverige.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.