Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Under en tid har en grupp riktat in sig på en sårbarhet som inte går att patcha – människan. De ringer upp “vanligt folk” och presenterar sig som om de kommer från Microsofts supportavdelning. Därefter försöker de lura dig att installera program eller också fipplar de omkring i datorn via fjärrstyrning och debiterar dig sedan för “jobbet”.

Rent bedrägeri med andra ord.

Tumregeln är: Microsoft kommer aldrig ringa upp dig om du inte kontaktat dem först och bett dem ringa. Lägg på luren direkt.

Tom Aafloen har ett bra blogginlägg här

Microsoft säger sitt här

Microsoft har även en specialsida om bedrägerierna här

Polisen har till och med uppmärksammat problemet och skriver om det här

Sprid gärna varningen vidare till vänner och bekanta. Speciellt de som inte är så datorvana.

 

Taggar: Bedrägerier, Intrång, Jobbigt, Microsoft

Kommentarer

7 kommentarer to “Falska supportsamtal från Microsoft”

 1. Johan on February 23rd, 2012 14:58

  Hejsan Per!

  Ja detta verkar vara ett ganska globalt problem.

  Jag är medlem på Wilders……

  Och den här tråden får ungefär en ny post i veckan av drabbade personer som är oroliga, eller som bara vill berätta om sin upplevelse.
  https://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=280935

  Ett exempel ifrån tråden…

  “””I’m ashamed to say I fell for this scam up to a point. Yesterday, just before midday, I was called by a young woman saying she was from Microsoft and that there were a lot of infected messages coming from my computer. The number displayed on my telephone was a UK number: 0044 02032860882. She was sweetly concerned and stressed the seriousness of the situation, computer could crash irretrievably at any time, very important to deal with it immediately, etc., the refrain that has now become so familiar to readers of this admirable thread.”””

 2. Försäkring on March 9th, 2012 10:13

  Man vet aldrig vem som sitter i andra sidan telefonen; var alltid misstänksam då du blir uppringd av okänd. Detta är en bra försäkring….

 3. Pia on June 12th, 2012 11:48

  Till mig var det engelsktalande Jessica från Windows som häromdagen ringde. Förklarade att jag inte hade en dator och bad dem att aldrig mer ringa till mig o la på luren.

 4. Stig Berntsson on June 28th, 2012 17:11

  Den 27:e och sedan den 28:e juni 2012 blev jag uppringd av en engelsktalande man med brytning eller dialekt, som var svår för mig att förstå. Han påstod sig ringa från Microsoft och sa, att min dator var mycket virushotad och att han skulle hjälpa mig. Jag förstod honom dåligt och avslutade ganska snart samtalet. Följande dag ringde han på nytt, men då hade jag sökt lite och funnit o läst den här sidan. Därför bemötte jag honom nu tydligt och talade långsamt om vad jag tyckte både om honom och om det han sysslade med. Mannen sa då, att om jag någonsin talar illa om honom, så kommer alla människor att överge mig och jag kommer att lämnas helt ensam. Därefter bröt han samtalet. Återstår att se nu, om han får rätt, för en riktig skitstövel var han!

 5. Sirje on July 22nd, 2012 14:15

  Tack för en bra sida om säkerhet. Har rekommenderat den vidare.
  Blivit uppringd ca 6 ggr av Microsoft Technical dept av asiater (att döma av brytningen). Vad man än säger eller gör ringer de igen. Bäst att inte börja diskussionen. Det blir bara långdraget.

 6. Mattias on August 10th, 2012 13:52

  Tjena,

  Nu ringde de mig och berättade på bruten engelska att min Windowsdator var infekterad och skickade meddelanden till dem. Kunde jag kanske slå på den så de kunde hjälpa mig…? De lämnade gärna ut fejknamn och nummer (+441614084515). Jag meddelade sen att jag inte har någon Windowsdator och att jag skulle anmäla dem (ja, vad skulle jag säga).

 7. Ulrika on March 7th, 2013 17:06

  Detta pågår fortfarande… Har precis avslutat ett samtal med “Microsoft support i Scotland” Mycket artig och övertygande man, kändes dock konstigt…Olustig känsla, för man blir himla ställd…

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.