Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Idag kör vi lite blandad kompott!

Barn och Internet
Jag var med i någon minut i Rapport imorse om otäckheter barn kan råka ut för på nätet. Som av en slump publicerade IDG igår en artikeln om grooming .  Tips på vad du kan göra för att skydda dem finns på www.skyddadittbarn.nu och i denna IDG-artikel. Viktigast av allt är såklart att du är förälder. Oavsett om du förstår “det där med datorer” eller inte vet något om Internet så är du förälder. Lyssna med föräldraöron och filtrera. Led barnen framåt precis som du alltid gör. Lär dem kritiskt tänkande och skapa en miljö hemma där barnen känner att du är intresserad och att de kan berätta allt för dig.

Elak kod på Android
Bara ett par dagar efter det att Google/Android gått ut i ett hätskt angrepp mot antivirusföretagen och kallat oss scharlataner. Nu vet jag inte om Chris DiBona använder hatt, men jag antar att han får köpa en så att han kan äta upp den. De drog nämligen precis tillbaka ytterligare 22 elaka appar från Market. Så sent som i somras tvingades de dra tillbaka ett 60-tal elaka appar från Market.  (jo, du behöver skyddsprogram för Android). Läs gärna min post från härom dagen angående säkerhet i smarta mobiler.

Elakingar använder Symantec som lockbete
I ett försök att plantera in elak kod skickar elakingar nu ut mejl med bilagor. Inget nytt där. Nyheten ligger i att de använder Symantec som lockbete. Det ironiska är att bilagan är infekterad med just den trojan som det varnas för i mejlet. Symantec kommer aldrig skicka ut obeställda mejl och speciellt inte med bilagor! Klicka inte på sånt.

Sykipot – Duqu light?
Vi har också ett mycket intressant blogginlägg om trojanen Sykipot som florerat under ett par år. Den används nu alltmer i så kallade riktade attacker för att försöka komma in på intressanta företag och sifonera ut mycket känslig information.

Riktade attacker – vilka ligger bakom?
Det är alltid hopplöst svårt att veta vilka som ligger bakom dessa riktade attacker. Men säkerhetsexperter i USA pekar ett stort finger österut.  Jag kan tänka mig att det skulle gå att få reda på om man i gammal god “spion-avslöjar-anda” planterar in falsk information här och där och ser var den dyker upp.

Akta dig för bluff-fakturor!
Många företag råkar ut för bedragare som försöker skicka dem fakturor för varor och tjänster som inte beställts. Man hoppas att mottagaren inte vet allt som sker på företaget och att fakturorna ska betalas utan vidare. Svensk Handel har tagit fram en iPhone-app där de listar de hittills kända namnen på bedragarnas företag. Om du får in en faktura från ett företag du inte känner till – kolla här först!

Jaha, stod det på Internet. Då måste det ju vara sant!
En intressant story om hur illa det kan gå när inte hatten är på. Ett rykte på Twitter får bankkunder att börja länsa bankomater i väntan på att en bank ska gå omkull. Jag gissar att PR-avdelningen på banken arbetar övertid med damage control nu.

Låt inte cyberskurkar förstöra din julglädje!
Här är ett par bra tips på ett par saker man ska tänka på så här mot slutet av året (och egentligen när som helst)

Taggar: Android, Barn och Internet, barn på internet, Bedrägerier, Grooming, Hackers, Intrång, Intressant, Mobiltelefoner, Och sånt, Riktade attacker, Säkerhetshål, Skydda ditt barn på Internet, Symantec, Trojaner, Twitter

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.