Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Vill också passa på att berätta att jag är med i ett inslag i kvällens “Efterlyst” på TV3. Det kommer att handla om hur en svensk från Ängelholm flyttar över till USA och blir en av toppmännen i vad som av allt att döma är världens hittills största brottshärva på Internet.

Personen som man letar efter heter Daniel Sundin och är internationellt efterlyst av Interpol. Han ligger, tillsammans med två kumpaner, bakom företaget Innovative Marketing. Detta företag specialiserade sig på att pumpa ut falska antivirusprogram. De hade alla fascinerande namn som t ex: WinFixer, WinAntiVirusPro, ErrorSafe, SystemDoctor, WinAntiSpyware, AVSystemCare, WinAntiSpy, Windows Police Pro, Performance Optimizer, StorageProtector, PrivacyProtector, WinReanimator, DriveCleaner, WinspywareProtect, PCTurboPro, FreePCSecure, ErrorProtector, SysProtect, WinSoftware, XPAntivirus, Personal Antivirus, Home Antivirus 20xx, VirusDoctor, Your PC Protector (från Wikipedia-artikeln).

Samtliga låtsas hitta en massa virus på din dator och för att ta bort dem så måste du köpa den fulla versionen av fusk-antiviruset. Det kostar i snitt 50 dollar att bli lurad och man ger bort sina kreditkortsuppgifter till helt fel personer.

Och folk blev lurade på löpande band… Man har stoppat ett konto i Ukraina som tillhörde bolaget. Bara på det kontot fanns 100.000.000 dollar(!). Det innebär att man lurade i snitt 1.826 nya personer om dagen (!) under de tre år som FBI säger att bedrägerierna höll på (jag vet att det är längre, men det kanske räcker med tre år i domstolen). Sannolikt är bedrägeriet långt större. Detta var bara det som fanns på ett av deras konton när FBI stoppade dem. Man vet att bolaget flyttat omkring pengar världen över under flera år.

När FTC gör anmälan 2008 så försvinner Daniel mer eller mindre från kartan. Kanske gömmer han sig i USA, kanske finns han på den adress i London som står i anmälan,  kanske sippar han drinkar på någon strand någonstans, kanske är han här hemma i Sverige.

Oavsett vad så riskerar han långsiktigt fängelsestraff om han åker fast. Enligt anmälan så har han 24 åtalspunkter emot sig. Maxstraffet för vart och ett är 20 års fängelse. Dessutom är det kraftiga böter. Eftersom han dessutom inte dykt upp i domstol så har man dömt honom för trots till böter om 8.000 dollar… per dag han inte dyker upp…

Vet du var Daniel befinner sig idag? Hör av dig till närmaste polisstation eller till Interpol så tar de tacksamt emot uppgifterna.

Efterlyst börjar som alltid kl 21 i TV3.

Taggar: Bedrägerier, Falsk virusvarning, Framträdanden, Intressant

Kommentarer

2 kommentarer to “Titta på Efterlyst ikväll”

  1. GW on November 10th, 2010 22:45

    Jisses 100.000.000 dollar! Jag kan tänka mig att han stoppade undan en liten del och nu har tillräckligt många miljoner för att leva gott i Mexico resten av sitt liv…eller vart man nu åker för att slippa lagen. Frågan är varför någon skulle tjalla på honom, finns det någon belöning? Ett års gratis prenumeration på Norton AntiVirus kanske? 😉

  2. rl on July 20th, 2012 13:33

    Han är i Sverige och bor i Ängelholm…

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.