Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Igår så var det då äntligen dags för årets Säkerhetsgala. Det blev en mycket bra eftermiddag med många mycket intressanta föreläsningar. Höjdarna var väl inte helt oväntat de inhyrda “proffstalarna”. Thomas Bodström gjorde ett bra framträdande där han med klädsam självkritik gjorde klart att Socialdemokraternas förslag till signalspaningslag var det sämsta. Så långt är vi i alla fall överrens :-)

Paolo Robertos framförande var mycket självutlämnande och gav en smärtsam inblick i hur tufft hans liv varit, och till viss del fortfarande är. Det visar på hur viktigt det är att vi tar hand om våra ungdomar. Att vi som vuxna “ser” dem på rätt sätt så att de inte hamnar snett i livet redan från början. Trots att man läst och hört om Paolo i många år så var det ändå mycket intressant att höra hans egen version. En förvånansvärt duktig talare.

Årets internationella gäst var ingen mindre än Andrew Amery som är säkerhetsansvarig för OS i London 2012. Han berättade en del om säkerhetsarbetet runt detta gigantiska evenemang som ska avhållas mitt i en av världens mest tätbefolkade stad med tusentals människor som ska fraktas runt och skyddas. Det är en utmaning av … olympiska mått.. minst sagt. Jag hade förmånen att ha Andrew som bordsgranne under galamiddagen och han delade med sig av en del underhållande historier, bland annat historien om hur de till slut efter många om och men lyckades frakta en av Londons röda dubbeldäckade bussar till OS i Kina. Kort sagt – det mesta som kunde gå fel gick fel, bl a annat hittade de en odetonerad bomb när de tömde och regjorde kanalen som går utanför garaget. Det ledde till att hela närområdet spärrades av i väntan på bombteknikerna. Bomben upptäcktes på fredagen, bussen skulle iväg med båt till Kina på lördagen och polisen sa att bombteknikerna skulle komma på måndagen. Efter en del skrik kom bombtekniknerna på söndagen och bussen kom efter många om och men med på en annan båt och allt gick till slut bra.

Varje konferens av rang måste ju ha ett pass som lyfter åhörarnas själ och lyfter dem mot nya höjder. I år hade man bokat in den fantastiske Johan Ernst Nilson. Denna blogg har inte plats att berätta om alla fantastiska äventyr denna man varit med om hittills. Titta gärna in på hans sajt och förundras: http://www.johanernstnilson.se/

Tilde de Paula gjorde återigen ett mycket bra arbete som konferencier under dagen och kvällen. Hon är en härlig människa, spontan, rolig och påläst. Det kan inte vara lätt att komma in i ett rum fullt med halvparanoida säkerhetsproffs och agera lekledare. Men hon gjorde det galant i år igen.

Därefter vankades det galamiddag och underhållning med Svenska Lyxorkestern. De är en upplevelse i sig :-)

Sist men inte minst utdelades priset “Årets Säkerhetsprofil 2010” ut. Och  – jag vann!

Det var andra gången jag nominerades till priset och det är i sig en trevlig vana, men trevligare är att vinna. Det är svårt att i ord beskriva hur fantastiskt roligt det är att få en sådan här utmärkelse. Extra kul är det då detta inte är ett “it-pris”, utan ett säkerhetspris. Jag arbetar ju utifrån tesen att allt säkerhetsarbete hör ihop. Jag menar, det spelar ingen roll vilket antivirusprogram du använder om någon kan springa iväg med servern.

Motiveringen för att nomineras till Årets Säkerhetsprofil lyder:

Utmärkelsen Årets Säkerhetsprofil går till en person med ett hängivet intresse för säkerhetsfrågor och som med stort engagemang och gedigen kunskap verkar inom säkerhetsbranschen“.

Juryns motivering för att välja just mig löd:

En outtröttlig upplysare om fördelarna och farorna med Internet. Med envishet och tålamod står han i förgrunden för att medvetandegöra, förbättra och inspirera alla i sin omgivning – En sann förebild. Per är alltid tillgänglig och redo att göra det obegripliga begripligt“.

Jag rodnar :-)

Jag vill framföra mitt allra varmaste tack till organisatörerna (Aktuell Säkerhet och Företagsuniversitetet), den högintelligenta och vackra juryn och framför allt till alla ni fantastiska människor som nominerat mig två år i rad. Utan er hade jag inte stått rörd på scenen med en blomsterkvast, diplom och statyett i handen. Tack! Tack! Tack!

Taggar: Allmänt, Framträdanden, Konferenser, Kul, Och sånt, Självförhärligande

Kommentarer

6 kommentarer to “Årets Säkerhetsprofil 2010!”

 1. Yksi on March 19th, 2010 15:32

  Ett stort j-vla grattis…!!!

 2. Johan on March 19th, 2010 17:54

  Grattis Grattis Grattis!!!

  Du är väl värd det här priset många gånger om!

  Ha en bra Helg Per.

 3. Richard Buske on March 24th, 2010 11:08

  Grattis till utmärkelsen!

  /Richard

 4. Kristina Bihlar on March 24th, 2010 22:02

  Jättegrattis – Det var du väl värd! Du är en stor förebild och inspirationskälla!
  /Tina

 5. Per on March 31st, 2010 08:33

  Grattis då :)och bra jobbat!

 6. Nominera till Säkerhetsgalan 2011 | Säkerhet & Sånt on November 10th, 2010 08:33

  […] jag hade den stora förmånen att bli utsedd till Årets Säkerhetsprofil 2010 så får jag äran att sitta med i justyn och utse nästa års värdiga vinnare. Detta innebär att […]

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.