Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Och  så kom det sig vid den tiden att en IT-säkerhetsspecialist befann sig på en av huvudstadens stora nybyggda hotell. Väntandes i lobbyn på en kamrat som dröjde slog han sig ned vid en av de datorer som ställts ut till allmänhetens förnöjelse. Som den nyfikne strut han var började han titta runt lite i den allmänt tillgängliga datorn.

Döm om hans förvåning när han öppnade mappen “Mina dokument” och hittade ett antal filer av stort intresse. Där låg färdplaner och förteckningar över deltagare på en nyligen avslutad internationell konferens som av resultatet att döma handlade om hur man bäst fortsätter smutsa ned vår planet.

Nu var det väl för väl att hjälten i vår saga är en snäll typ. Raderandes känsliga filer nynnade han på “Gläns över sjö och strand” och smuttade på hotellbarens hemgjorda glögg ety denna kväll hade bilen fått stanna hemma.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast IT-säkerhetsspecialisten sitter och raderar känslig information från publika datorer.

När värvet var slutfört funderade vår välmenande vän över hur många andra känsliga dokument och lösenord som i detta nu, i den djupaste vinter, lagrats på allmänna datorer runtom i världen. Väl medveten om hur illa det är ställt med säkerhetsmedvetenheten beställdes ånyo en rykande varm glögg.

För sin hand genom skägg och hår,
skakar huvud och hätta —
»nej, den gåtan är alltför svår,
nej, jag gissar ej detta» —
slår, som han plägar, inom kort
slika spörjande tankar bort,
går att ordna och pyssla,
går att sköta sin syssla.

Taggar: Allmänt, Korkat, Trams

Kommentarer

En kommentar to “Publika datorer – tänk efter en gång till”

  1. Anonym on January 12th, 2010 22:05

    Jag förstår inte, var det du som var hjälten i sagan? Och borde inte det mest hjältemodiga vara att lägga upp filerna på wikileaks.org?

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.