Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

birthday cake Just idag för fem år sedan tog jag beslutet att börja blogga om säkerhet. Det betyder alltså att bloggen fyller 5 år idag! Hipp hipp hurraaaa!!

Jag är väl kanske inte den bloggare som bloggar mest frekvent, men det beror på att detta är ett privat initiativ så det får inte påverka min arbetstid.

Ibland känner jag dåligt samvete för att jag inte bloggar oftare, men det är väl så att ha en blogg antar jag. Men en sak är säker – man lär sig enormt mycket på att blogga. Nästan för varje bloggpost har jag lärt mig något nytt. Det är fantastiskt roligt! Och om du samtidigt lär dig något nytt så blir jag ännu gladare!

Ibland är jag snabbt ute med en nyhet, ibland låter jag det gå lite tid för att nyhetsflödet ska stabilisera sig. Jag tycker det är viktigare med korrekt information än snabb. Det beror lite på tillfället vad jag väljer. Men jag försöker alltid vara noga med att skriva posterna så enkelt som möjligt. Det är meningen att alla ska kunna hänga med och förstå hur man blir lite säkrare.

Det vore rätt enkelt att göra djupdykningar i teknik, men då tappar jag de flesta läsare. Jag satsar istället på att visa på hur det kan se ut när du håller på att råka illa ut. I framtiden lovar jag bli ännu bättre på det. Fler bilder på luringar är något som jag hoppas kunna bjuda på.

Jag tänkte det kunde vara kul att göra en liten tillbakablick över de gångna åren. Här är en topplista över de 10 mest lästa posterna (mest populär överst):

Hoax på svenska – Welcome to the Matrix
Ett mycket seglivat hoax som aldrig verkar dö ut. Denna post är från mars 2005. Då hade den redan snurrat runt ett tag. Fortfarande idag är detta ett av de vanligast förekommande hoaxen.

Bilddagboken hackad. Lösenord på vift
Detta hack skapade såklart mycket uppmärksamhet. Det kanske är bra att det händer lite då och då så att vi får en påminnelse om att vi inte ska använda samma e-post/lösen på flera sajter.

Grattis! Du har vunnit 1.000.000 dollar!
Nigeriabreven roar alltid. Jag har ett par skräppost-adresser så att jag kan hålla koll på vad som händer därute. Det är spännande att se vilka vinklar de skjuter in sig på. Uppenbarligen fungerar dessa bedrägerier, annars skulle de sluta med dem för länge sedan.

Allvarligt intrång hos Aftonbladet
Kanske ett av de mest uppmärksammade hacken i Sverige de senaste åren. Inte så mycket för att de stal användarnamn och lösenord (se Bilddagboken-kommentaren ovan), utan mer för att vi måste kunna lita på att de nyheter vi läser är korrekta. Blir det intrång hos en nyhetsförmedlare måste man vara säker på att de inte kommit in i publiceringsverktygen. Gör elakingarna det så finns det risk att vi får läsa falska nyheter.

Ett hoax är ett hoax är ett hoax
Falska virusvarningar är fortsatt ett gissel. Fick ett igår från en person vars chef skickat ut det till hela organisationen… suck… Brevet började ganska typiskt: “Fått följande tillsänt till mig….jag kan inte bedöma om sant el ej.Ni får det i alla fall.”. Skicka inte dessa brev vidare. Det skrämmer i onödan och skapar osäkerhet. Dessutom slösar man bara bandbredd och arbetstid.

Hacker-fikat som uteblev – Jag har bilderna!
Fotografen Jan Lien var på plats när Aftonbladets chefredaktör Jan Helin bjöd in “Vuxna Förbannade Hackare” på försoningsfika. De kom inte. Jag blev inte förvånad. Men tack för bilderna Jan!

World of Warcraft – Varning för bedrägeri!
Denna post länkades in från en massa spelsajter i Sverige. Det kom ett snyggt utformat phishingmejl som försökte lura av dig inloggningsuppgifterna till World of Warcraft.

Polisen ringer Piratbyrån – dagens fniss
Kanske elakt att blogga om. Men den stackars konstapeln trampade rejält i klaveret.

Vuxna Förbannade Hackare outar Aftonbladet igen
Eftersom man inte riktigt gjorde sin hemläxa kom VFH på återbesök. B

Basshunter hackad och journalist blev varse Stasi-övervakning
Att Basshunters sida blev hackad var kanske inte huvudnyheten här. Jag träffade den mycket trevlige Jan Mosander i TV4s morgonsoffa. Det blev ett spännande och intressant program.

Jag vill tacka alla er som följer bloggen och särskilt er som tar er tid att kommentera posterna. Det är oerhört viktigt för mig med feedback och vidare tips och tricks. Det tjänar vi alla på. Sköt om er, surfa lugnt och uppdatera mera!

Taggar: Allmänt, Kul, Läsvärt, Och sånt

Kommentarer

3 kommentarer to “Bloggen fyller 5 år idag! Hipp Hipp Hurraaaa!”

 1. J_G on December 17th, 2009 02:35

  Grattis Grattis Bloggen!
  Och Per, för det är ju faktiskt du som håller liv i bloggen !-)

 2. Olah Örtengren on December 17th, 2009 23:26

  ha-ha-ha den äran…:D

 3. Hans on February 6th, 2010 00:18

  Jag tycker egentligen du verkar ranka riktigt dåligt på Google givet att du haft bloggen fem år och åtminstone förr alltid var och höll en massa föredrag m.m. som kan gynna sådant implicit.

  Visst en del sökord ser ju väldigt svåra ut t.ex. antivirus. Men i övrigt mer mot enterprise tycker jag nog närmast verka sakna innehåll på svenska.

  Fast du har väl just inget behov av trafiken heller.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.