Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

iphone rickrollin-ikee Igår så började nyheterna strömma in om världens första mask till iPhone.

Först: Den kommer bara infektera telefoner som är “jailbreakade” och där man installerat SSH och inte bytt root-lösenordet.

Så, nu till mer information om masken. Den sprids just nu mest i Australien och tack vare dess spridningsteknik kommer det förmodligen dröja lite innan den får internationell spridning. Men eftersom det räcker med att en person med en infekterad iPhone reser till ett annat land så får man anse att vidare spridning kommer att ske inom kort.Hög tid att byta lösenordet alltså. Här är en guide hur du gör.

Låt mig återigen poängtera: Detta är inte ett stort hot. Denna variant är inte skadlig utan mest av akademiskt intresse (och jätteirriterande för de som infekterats). Det värsta den gör är att den byter bakgrundsbilden på din iPhone till en bild på 80-talslegenden Rick Astley.

Det som är illa just nu är att den 21-årige australienske virusskrivaren Ashley Towns valt att publicera källkoden till masken på Internet (nej, jag länkar inte. De som är intresserade kommer hitta den ändå). Det kan alltså komma mer skadliga varianter längre fram.

För att skydda sig från Ikee-masken räcker det med att byta lösenord, men det finns andra hack som kan drabba din telefon om du installerat SSH. Här finns mer information om hur man skyddar sin telefon från det.

I detta diskussionsforum går snacket om masken. Många infekterade verkar det som.

Intervju med Ashley Towns i ABC-News. Han bladdrar som alla andra virusskrivare en massa skräp om att hans mask ökar medvetenheten för iPhones-svagheter och att den utnyttjar att folk är för lata för att ändra lösenord. Det vanliga snacket med andra ord.

Bättre intervju med Ashley Towns

Ashleys MySpace-sida om nån är intresserad

Artikel om masken i PC World och i The Register

Artikel om annat trassel för “jailbreakade” iPhones.

Så, vad tror ni Apple tycker om detta? Kommer de springandes till hjälp för de som råkat ut för masken? Eller kommer de säga att de användare som valt att jailbreaka telefonen får skylla sig själva? Jag tror på det senaste. Apple vill verkligen inte att man ska “öppna” telefonen. En anledning är att de då har kontroll över din telefon, en annan anledning är att man inte blir infekterad.

Det intressanta med denna mask är att den visar på att dagens telefoner är små datorer. De är uppkopplade mot samma internet som alla vi andra, med IP-adresser och så vidare. De är lika nåbara som vilken annan enhet som helst på Internet. Vi måste sluta se på dem som “telefoner” och se dem för vad de är – små datorer med telfonfunktionalitet. Först då kan vi hantera säkerheten på dem på rätt sätt.

Förresten, det här med att lägga in bilder på Rick Astley är ett Internetfenomen som kallas “Rickrollin“.

Bilden överst kommer från F-Secure

Taggar: Apple, Intressant, iPhone, Läsvärt, Säkerhetshål

Kommentarer

3 kommentarer to “Första masken till iPhone!”

  1. Länkar november 9th « Tobias on November 9th, 2009 13:01

    […] Första masken till iPhone! […]

  2. Osäkert leverne. « Karl Lettenström on November 10th, 2009 16:40

    […] ur rockärmen nästa gång Mac eller Apple är på tapeten i matkön bör läsa följande inlägg: http://blog.perhellqvist.se/blog/2009/11/09/forsta-masken-till-iphone/ http://blog.perhellqvist.se/blog/2009/11/10/apple-tapper-till-58-sakerhetshal/ […]

  3. Nytt hackerverktyg till iPhone | Säkerhet & Sånt on November 11th, 2009 14:42

    […] Första masken till iPhone! […]

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.