Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

KrypteringFörra veckan surrade det i nyheterna om kunder som fått med sig begagnade datorer, USB-diskar och telefoner som sålts som nya. Jag uttalar mig inte om vad jag tycker om det, men man måste anta att det sker.

Det är informationen på den som måste skyddas. Den som lämnar tillbaka en “pryl”, eller kasserar den måste själv komma ihåg att radera informationen.  Man kan inte lita på att andra gör det. Ska du lämna in något på service som innehåller privat eller känslig information så ta backup på den och radera den sedan från hårddisken. Eller, om det är någon annan hårdvara i datorn som är trasig, så ta ut hårddisken innan du lämnar in den.

Enklast är såklart att använda sig av ett krypteringsprogram. Då behöver man inte vara orolig för att informationen ska komma i orätta händer. De är idag snabba, billiga och enkla att hantera. Förr i tiden var det annorlunda. Idag finns egentligen ingen anledning att köra okrypterat. Det finns till och med inbyggt i vissa Windows-versioner. (Tips: Välj ett program som kör diskkryptering och inte filkryptering.). Företag kan kika närmare på Symantecs produkt.

Efter drevet börjat gå så började läsare uppenbarligen mejla in sina egna historier till Aftonbladet. Denna till exempel.  I artikeln stod följande, som fick mina nackhår att resa sig:

Mannen lät Ellen komma hem till honom och radera sina filer. Hon hade hemliga jobbdokument och personliga filer kvar på hårddisken.

– Jag tycker det är läskigt att det verkar hända ofta, säger hon.”

Ok, Ellen. Det läskiga är inte att det “verkar hända ofta”, utan att du har hemliga jobbdokument på din hemdator.  Det är enorm skillnad på en “dator hemma”, som ägs av företaget och som ställts hem till dig för att arbeta på, och en “hemdator” som är din privata som du inte ska använda till arbete.

Jag kommer skriva mycket framöver om informationshantering. Informationen är ju något av det viktigaste vi har, så varför inte vara mer rädd om den?

Taggar: Backup, Jobbigt, Korkat, Kryptering

Kommentarer

En kommentar to “Begagnad hårdvara i ny förpackning”

  1. Chrille on November 3rd, 2009 16:23

    Det mest otäcka i den här historien är att elektronikföretaget *kniper käft*, “går inte att nå för en kommentar” citat Aftonbladet. Tydligien så händer ju detta, att radera t.ex. en hårddisk med en trasig dator kan för många vara ett problem, eller rättare sagt okunskap, men som du skriver Per ta ut hårddisken om det är något annan hårdvara som har gått sönder, skulle du nu få en ny dator, så kan du väl lägga nån hundring emellan på den disk du redan har, skaffa en extern HDD kabinett, och vips så har du dina filer kvar *lätt som en plätt*, att sedan dra över filer till nya hårddisken är inte så svårt när alla filer dokument/bilder/musik/etc etc är över, kör en fomatering så du får bort operativsystemet. dra tillbaka alla filer igen, använd nu denna disk som din dokumentdisk, något som alla skulle göra. En ny disk idag kostar en bråkdel av vad det skulle kosta om det skulle inträffa något allvarligt med din hårddisk. Tack förresten *långeman* för en trevlig blogg

    mvh Chrille

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.