Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Barn och Internet

28 Oct 2009

Skolforumlogga

Idag ska jag till Skolforum på Älvsjömässan och prata om Barn och Internet. Som förberedelse sitter jag och läser Ungdomsstyrelsens nya rapport “Se mig – Unga om Sex och Internet“. Den är omfattande och jag har inte hunnit läsa allt än. Men redan på sidan 18 kom oväntade siffror. Jag klipper lite:

I skolundersökningen uppgav 1,5 procent av eleverna i gymnasieskolans år 3 att de någon gång fått ersättning för sex. Av killarna hade 1,7 procent sådana erfarenheter medan andelen tjejer som sålt sex var 1,2 procent. (…) Andelen ungdomar som sålt sex fler än fem gånger var 0,3 procent,

Undersökningen baseras på ca 4.000 svarande ungdomar. Ska man tro dessa siffror så är situationen ganska allvarlig.  Enligt SCBs befolkningsstatistik finns det ca 131.000 17-åringar i Sverige i år. Om man skulle tro att undersökningens siffror gäller hela riket innebär det att strax under 2.000 ungdomar (i just den åldersklassen) fått ersättning för sex. Är det mycket eller lite? Alldeles för mycket är min spontana reaktion.

Även fast inte all handel verkar ha skett via Internet (alltså att man skickar bilder som man tar betalt för eller utför akter framför webbkameran), så används Internet som kontaktyta.

För er som är intresserade av att veta mer så kan jag rekommendera min och Dag Öhrlunds bok “Skydda ditt barn på Internet” som komplement till undersökningen. Den finns i den vanliga bokhandeln.

SkyddadittbarnpaInternet.jpg

I boken skriver vi om en undersökning som gjordes av Socialen i skåne för något år sedan. Den visar på att ungdomar idag inte ser det som prostitution att sälja sexuella tjänster via Internet. Det verkar som om man ser det som ett sätt att sätta guldkant på tillvaron. Man står ju inte i ett gathörn och bjuder ut sig, utan sitter hemma i tryggheten. Tycker man…

Vi får väl glädjas åt att 98.5% av ungdomarna inte verkar ta betalt för sex på Internet och att undersökningen visar på en viss minskning från den senaste undersökningen 2004.

Däremot är det oerhört viktigt att prata med barnen om vad de sysslar med. Fenomen som “sexting“, alltså där man skickar nakenbilder på sig själv (och andra) via MMS är inte så genomtänkt i alla lägen. Dessa får mycket lätt fötter och skickas i värsta fall vidare. Dessutom kanske kärleken falnar och byts ut mot andra känslor. Vad gör man då? Som vi ser gång på gång så har prekära bilder en viss förmåga att dyka upp senare i livet. Det är viktigt att man som ungdom vet om det och tänker på det. De ungdomar saknar är känslan av tidsperspektiv. Man förstår kanske inte i alla lägen vilka effekter det man gör idag kommer få över tid. Det är föräldrarnas uppgift att prata med barnen om det.

Taggar: Barn och Internet, Framträdanden, Intressant, Läsvärt, Skydda ditt barn på Internet

Kommentarer

5 kommentarer to “Barn och Internet”

 1. Fredds on October 30th, 2009 00:28

  Du verkar brinna för ditt jobb och det du håller på med och gör ditt jobb väldigt bra. Vad krävs för utbildning för ett jobb som ditt?

 2. Johan on October 30th, 2009 07:36

  Hej Per!

  Först vill jag bara säga att jag undrar samma sak som förgående kommenterare!
  Vilken utbildning ska man välja om man vill jobba med IT säkerhet???

  Men vad jag igentligen ville säga var att jag hörde på smatalet i TV4’s Nyhetsmorgon nyss!
  Och jag tycker du skötte frågorna professionellt och bra så att även dom som inte är så insatta i vad en DoS attacker är, får en hint om vad det är för något. !-)

 3. admin on October 30th, 2009 10:14

  Tack för snälla ord!

  Angående utbildning. Jag är tyvärr inte rätt person att fråga. Jag har växt in i detta. 1989 skaffade jag första datorn och pillade en del med den. Det gav en rätt djup förståelse hur saker fungerar under skalet. 1990 blev jag datoransvarig på ett Esselteföretag och 1996 började jag arbeta i säkerhetsbranschen. Jag har varit med från start kan man säga.
  Sen har jag inte riktigt känt att jag har haft tid att formellt sätta mig och plugga och ta certifieringar, men jag läser mycket böcker i ämnet (jag gillar t ex Security+ och andra).

  Min motfråga till er blir vilken typ av säkerhet ni är intresserade av. Området är brett. Allt ifrån att pilla med burkar och programvaror via övervakning till att sätta upp policies. Välj det som ni känner varmt för och satsa allt på att bli bäst på det.

  Jag har personligen valt ett mycket brett spektrum och är egentligen inte bäst på någonting :-) För mig är det bredden som ger djupet och det passar mig bra eftersom jag är nyfiken på allt som rör sig. Personligen blir jag uttråkad av att hålla på med ett begränsat område. Vissa passar det som tur är bra för, men inte mig.

  Kort kan man säga att för att bli bra på säkerhet (oavsett form) måste man “leva” säkerhet. Det är inget område där man bara går till jobbet. Säkerhet är något man “är”. Det är ett sätt att leva. I alla fall om man vill bli bra på det.

  Man kan också konstatera att säkerhetsbranschen tyvärr är en framtidsbransch. Det kommer alltid finnas elakingar. Som tur är kommer det alltid finnas de som vill arbeta emot dem.

  Lycka till och välkomna in i branschen!

 4. Fredds on October 30th, 2009 11:54

  Är otroligt intresserad av datorsäkerhet i stort, både vad gäller hur man kan få olika komponenter att interagera med varandra och att förstå hur elakingar tänker. Sitter på lite C++ kunskaper och lite assembler men försöker lära mig mer när tiden tillåter. Skulle själv vilja sätta mig in i mer än ett område inom datorsäkerhet, kanske till och med kunna knäcka viruskoder då programspråk säkert skulle passa in där. Sen pillar jag med en egen hårdvarubrandvägg hemma (D-Link DFL 210). Sen att bli expert precis som du vore ju inte fel, fast det är mest en dröm 😀

  Fast måste erkänna att ditt engagemang i Surfa Lungt gjort att jag fått upp ögonen för datorsäkerhet och har fäljt kampanjen nästan sedan start. Kampanjen verkar dock vara lite död nu.

  Och tack för ett jätte bra svar!

 5. Johan on October 31st, 2009 03:30

  Hej Per!

  Ja, tack för ett jätte bra svar som sagt!

  Vad jag skulle vilja jobba med är väl inom
  Antivirus/Brandväggs/Nätverks branchen, men kan inget om C++ kodning eller liknande dess värre, men det kan man ju alltid lära sig.

  Men vi får se vad det blir, tills vidare fortsätter jag läsa din blogg i alla fall!

  Tack för en bra och intressant blogg Per!

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.