Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Ta backup!

27 Oct 2009

Så här i semestertider är det läge att se över säkerheten. Både på jobbet och hemma. Det förekommer många inbrott i lägenheter och villor när innehavaren är bortrest.

Många har tagit hem den bärbara från jobbet och förvarar den i hemmet när de är bortresta. Många bär omkring på sin dator på resan. Ta backup.

Ett typexempel från dagens tidning “EMD bestulna på år av arbete“. I artikeln säger Danny:

“Det här är den värsta mardrömmen jag kan tänka mig. Vi har blivit av med två datorer och en portabel hårddisk.”

Danny berättar att de har förlorat flera års arbete.

Musikprojekt som aldrig kommer att kunna ersättas.

“Men det är absolut värst för Mattias. Han har förlorat privata bilder från de senaste tio åren. Det handlar om minnen från hans liv som inte går att mäta i pengar.”

Men… om det nu var så viktiga saker, varför har de inte tagit backup?

Idag lagrar vi allt större del av vårt liv digitalt. Det är oerhört viktigt att säkerhetskopiera det! Hårddiskar går sönder, inbrott sker, eldsvådor och översvämningar uppstår och så vidare. Då försvinner allt. En backup kostar inte mycket och man kan schemalägga den så att den inte stör ditt arbete. Lås sen in den i ett bankfack, eller om den är krypterad kan den förvaras hos nån i familjen eller hos nån kompis.

Jag har sett alla möjliga tokigheter. Ett företag förvarade sina backuptejper i ett soligt fönster (=inge vidare). En person tog backup till en annan enhet på samma disk (=inge vidare). En annan person förvarade backupdriven på subwoofern under skrivbordet (=inge vidare). Exemplen är många. Det förvånar mig ibland att vi i allmänhet är så dåliga på att skydda den viktiga informationen.

Taggar: Allmänt, Backup, Korkat

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.