Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Fler märkliga mejl

25 Jan 2008

Stop signUppdaterat: Som prenumerant på Computer Sweden så kan man välja att delta i marknadsundersökningar. Dessa utförs av marknadsundersökningsföretaget Research and Analysis of Media (RAM). Som tack för hjälpen får man poäng som man sedan kan omvandla i prenumerationer på tidningar. Klart man är med på sånt :-)

RAM verkar säkerhetsmedvetet och de har till och med HTTPS på förstasidan av webben. Plus i kanten!

Normalt sett skickar de ut nåt brev i veckan. De brukar se ut så här (jag har maskerat användaruppgifter). Klickar man på den kommer man till en sida där man kan klicka i vilken reklam man sett i tidningen och vad man tyckte om den. Inget speciellt alltså.

Därför blev jag så förvånad när detta mejl dyker upp härom dagen. Denna gång gick inte länken till någon RAM-domän (t ex rampanel.com) som de brukar göra, utan till en IP-adress…

Rampanel.com går normalt till en server som står i Sverige och har grönt ljus i Netcraft toolbar. IP-adressen i just detta mejl gick till en dator som står i norge (hos Telecomputing AS) och som får nästan helrött ljus. Detta beror nog mer på att det just är en IP-adress än att företaget är skumt .

Jag kollade runt lite på servern och hoppade baklänges i URLen till rooten (http://213.203.17.52/ ) . Aj aj. Ingen huvudsida… “Under construction” står det bara.

Så, vad tror du? Phishing eller inte? Alla tecken tyder på det; Man ska fylla i uppgifter, man måste göra det innan ett visst klockslag en viss dag, IP-adress som URL, sajten är inte den normala, “Under construction” på framsidan, rött ljus i Netcraft toolbar, etc. Illa.

Nåväl. Jag spelade med och fyllde i undersökningen för att se vad de vill ha för uppgifter. Det visar sig att det av allt att döma är en undersökning om ett… IT-företag, och det enda som kan betecknas som ens avlägset “känsligt” var att de undrar över hur många anställda det är på företaget man arbetar på.

Här är alltså ännu ett praktexempel på dålig marknadskommunikation. Dels vänjer det, som jag tidigare bloggat om (har till och med skrivit en liten tipsruta), användarna vid att klicka på konstiga länkar, dels är sajten och hela upplägget under all kritik, dels så är det synd om det företag som beställde undersökningen när killar som jag bloggar negativt. Vill bara förtydliga: De som beställt undersökningen har inte gjort något dumt. Det är de som genomförde den som inte har tänkt klart.

Gör om, gör rätt.

Edit: Jag har mejlat dem och förklarat att jag vägrar delta i undersökningar som ser ut så här. I bästa fall får jag ett svar i värsta fall har jag anmält min e-postadress till bedragare :-O

Edit2: Precis när jag publicerat inlägget får jag följande svar:

Hej Pelle!

Tack för ditt mail!
Detta är en s.k extra undersökning som tidningen valt att skicka ut och de görs i ett annat system än de vanliga undersökningarna, därför ser de annorlunda ut. Men det skall inte vara någon “fara” att öppna dessa.

Med Vänliga Hälsningar

Aaaahh… då så! När man gör “extra” saker så behöver man inte tänka. Värt att komma ihåg. Jag kommer le hela helgen åt avslutningen “det ska inte vara någon “fara””. Det är rätt. Är man inte säker ska man inte säga något definitivt :-)

Taggar: Korkat, Phishing

Kommentarer

En kommentar to “Fler märkliga mejl”

  1. 'ILLEGAL on April 25th, 2008 02:33

    None…

    None…

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.