Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Telia-logga Hur man än vänder sig har man svansen bak skulle man kunna säga. Telia skickade ju i dagarna ut ett mejl där man ber om ursäkt för problemet med e-posten som drabbade många kunder.

 

Teliamejl-liten

Storartat drag tycker jag. Sen kan man ha vilka åsikter man vill om ersättningens storlek. Men det är upp till var och en att tycka så det låter jag vara oskrivet. Jag vill bara påpeka hur ovanligt det är att ett problem i denna storlek inträffar.

( Jag vet att jag skrev detta för någon dag sedan, men man tänker ju återigen osökt på Tage Danielssons uttalande efter Harrisburg-katastrofen:
(fritt citat) ” det där är så osannolikt att det egentligen inte hänt”)

Hur som helst. Jag har vid ett par tillfällen tagit upp den här idiotin med idiotiska länkar som förvirrar kunder och gör så att de vänjer sig med att klicka på samtliga “Klicka här” och en massa kryptiska och märkliga länkar. Gissa vad. Telia gör samma sak.

Telia-brevet i HTML-format ser ut så här. Snyggt och prydligt som man kan vänta sig. Telia-brevet i plain-text ser ut så här.

Ingen direkt länk till någon Telia-domän. Endast en “Klicka här” knapp. I ren text ser man hur kladdiga och otydliga länkarna är.

Tidigare inlägg kan du läsa här (huvudposten) och här (ny fadäs). Hur man kommunicerar på ett mindre dåligt sätt (vill inte skriva “rätt”, för det finns inte helt rätt) kan du läsa i detta inlägg.

Taggar: Allmänt

Kommentarer

2 kommentarer to “Telia försöker göra rätt, men…”

 1. Magnus on January 25th, 2008 09:51

  Bra! Felet är den nyhetsbrevsdistributör som Telia använder – nämligen Apsis. Dom skickar förutom Telias brev även ut Ikea, H&M m.fl. nyhetsbrev.

  Förutom att textversionerna av utskicken kan se förskräckliga ut så vågar man inte använda länkarna p.g.a. att “anp.se” är en så pass anonym domän och inte ens går till Apsis huvudsida eller ens till information om vilka dom är varför man får deras mail.

  En annan nackdel med Apsis är att dom i vissa stora gatewayskydd stoppas som “Malformed” (felformaterat) då dom inte ens kan komponera brevhuvuden rätt.

  /Magnus

 2. Fler märkliga mejl : Säkerhet & Sånt on January 25th, 2008 16:07

  […] Telia försöker göra rätt, men… […]

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.