Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Någon dag eller två efter att attacken mot Aftonbladet publicerats gick chefredaktören Jan Helin ut och bjöd in VFH till ett samtal om vad de tycker är så illa med Aftonbladet och kvällstidningsjournalistik i allmänhet. Kaffe och bulle utlovades.

Söndagen gick och inga hackare kom. Måndagen gick och inga hackare kom då heller. Inte så konstigt kanske med tanke på att Aftonbladet polisanmält dem. Man kan också tänka sig att det skulle finnas en eller två kameror i närheten som skulle kunna tänkas fotografera de hemlighetsfulla personerna bakom VFH.

Men, en kamera fanns där i alla fall!

Som första blogg (vad jag vet) kan jag nu publicera bilder!

Jan Helin i väntans tider Foto: Jan Lien

(Foto: Jan Lien)

Här har vi en glad Jan Helin i väntan på mystiska personer med huvan uppdragna och solglasögonen på som aldrig dyker upp. Som tur är har han kryssbilagan framme när väntan känns lång.

Notera gärna att den utlovade bullen inte finns där, utan det är wienerbröd. Kan det vara så att VFH fick nys om detta och uteblev i protest? Jag menar, en kanelbulle är en kanelbulle. Inget man skojjar om.

Enligt fotografen fanns det bullar på söndagen som ingen hacker gjorde anspråk på, så de delades helt sonika ut bland personalen på Aftonbladet (“Här ska ni få se på andra hackerbullar!” (min tolkning)). Till måndagens event införskaffades tydligen wienerbröd istället.

Var de färska kanske du undrar? Fotografen kände sig tvungen att utföra ett fälttest på stående fot. Fotograferingen fick Jan Helins sekreterare Therese Rosvall stå för.

Jan Lien med hacker-bulle! Foto: Therese Rosvall

Tack VFH för bullen! (foto: Therese Rosvall)

Fotografen heter Jan Lien och är frilansfotograf. Han skriver så här:

Jag hade åkt dit för jag hade hoppats att det skulle komma någon mer, så man åtminstone kunde få en bild av de som kom för att se crackers. Jag hade ju inte väntat mig några riktiga crackers, det kan ju som vissa säger “råka vara poliser i området”. Jag tyckte det verkade kul. Det var nog först efter att jag visat pressleg, väntat en 20 min, och sagt att jag ville ha en bild av en kaffe och kanelbulle som stod och väntade som de började ta notis. Det finns ju pappmuggskaffe i receptionen, men jag såg inga bullar, och sade att jag kunde ju gå ut och köpa en bulle för att få med på bild. Då kom Jan Helins sekreterare och meddelade att jag skulle få träffa Jan Helin “om ett tag”.

Stort tack till Janne som skickade mig bilderna. Vill du kontakta honom så når du honom på “jannefoto at-tecken cameraman.se”.

Taggar: Allmänt

Kommentarer

9 kommentarer to “Hacker-fikat som uteblev – Jag har bilderna!”

 1. Peter on January 9th, 2008 00:40

  Haha…humor på hög nivå 😉

  Härlig blogg och fina bilder!

  Gissar att kaffe var fel som dryck, hackarna är nog inte vuxna, utan saft kanske skulle passa dom bättre 😉

 2. Gurra on January 9th, 2008 00:55

  Vad jag inte förstår hur tänkte ab när dom gick ut o erbjöd fika o bulle för att ge sin syn på saken. Känns som att dom inte förstått någonting av vad dom varit utsatta för, och vilka åtgärder som kommer att behövas föratt detta inte kommer hända igen varken på den tidningen eller någon annan tidning.
  Om det är som det stått i media att hackers har läst tips sms så är det ju helt galet vilken låg nivå AB haft på sin IT-säkerhet.

  Dock så kommer det att ha en del gott med sig och det är väl att tipsen blir färre till AB så dom måste kanske kan börja anstränga sig föratt fylla ut tidningen med något som går att läsa.

 3. Z on January 9th, 2008 02:33

  Hackers är asociala till naturen. En fika med någon random snubbe är väl det sista de vill vara med om. Bjud in dem till en IRC-konversation istället så går det nog bättre! 😉

 4. .. on January 9th, 2008 04:34

  Hahahaha snacka om att janne blev eagd!
  men han fick ju många wienerbröd över till sig själv.
  vad förväntade han sig igentligen att AUH eller VFH skulle dyka upp?
  Kan någon bekräfta om polis fanns på plats?

 5. Reidar on January 9th, 2008 16:44

  AB tycks veta något ingen annan känner till, nämligen att de ansvariga “hackarna” bor i närheten av Stockholm.

  För inget i sitt rätta sinne tar väl sig tiotals kanske hundra mil för lite fika.

  Eller har jag fel?

 6. Alex on January 9th, 2008 18:54

  Från Flashback.
  En bloggare gick dit för att ta bilder utifall “hackarna” dök upp.

  De frågade efter Jan under söndagen och de fick som svar att han inte var där under eftermiddagen…

  Aja. Kanske inte så lätt för hackarna att komma dit om receptionen säger att han inte är närvarande? :)

 7. Anders on January 9th, 2008 19:04

  Dom är ju patetiska. Han kunde ju inte tro på sig själv att dom skulle komma. Och aftonbladet bör inte reta hackarna dom kommer ända få igen endå.

 8. MastaH on January 10th, 2008 17:58

  Nu har jag personligen inget mot aftonbladet, men jag tror det är ganska dumt att håna VFH. Jag förstår att det känns jättekul och att ni tänker
  “Wohoo, nu visar vi sverige vilka fegisar dom är!”
  Men dom hade ju bara varit dumma om dom kom dit. Och somsagt så kan du ju kanske bo i kiruna? Då skulle det kännas mindre värt att resa över 100 mil för en kaffe och bulle. Jag tror bara att aftonbladet kommer få ännu mer skit för dethära. Jag tror inte att aftonbladet kommer kunna bygga upp sin säkerhet så den blir felfri, och om de då hånar hackarna så är ju risken ganska stor att de ger igen? Då tänker hackarna såhär; “Wohoo, nu visar vi sverige vilka l00s3rz dom är!”, och då är ju verkligen aftonbladet riktiga förlorare som bara fått det dom bad om, eller hur?

 9. Gnuru on January 20th, 2008 01:13

  Joolt-cola Kanske ?

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.