Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

UtropsteckenEfter ett par timmars sömn och en statusuppdatering kan man konstatera att det är påfallande tyst på de stora tidningarnas webbar om det inträffade. Dagens Media har skrivit om det med lite intervjuer. TT verkar ha gått ut med en blänkare som bland annat fått några rader i Corren, GöteborgsPosten, SVT samt Västerbottenskuriren.  Dessutom har IDG-nyheten nu ramlat bort från förstasidan. Mycket märkligt.

Bedöms inte ett intrång på en stor kvällstidning som en nyhet värd att skriva om? Är man “professionellt hygglig” mot en branschkollega som råkat illa ut? Eller är man helt enkelt rädd att ställa sig i hackarnas ljuskägla och dra uppmärksamhet till sig?

I så fall kan det vara värt att komma ihåg att VFH ju faktiskt skriver att man tagit sig in på Aftonbladet bland annat på grund av att de inte rapporterade om intrånget på TV3 (ett nog så allvarligt intrång det med).

Eller kan det vara så att man gör som i alla amerikanska filmer? “Vi förhandlar inte med terrorister” och försöker dölja det som hänt? I så fall gör man alla en stor otjänst. Det är mycket viktigt att lyfta fram det inträffade, komma till botten med vad som hänt och vilka som gjort det samt att försöka se till att det inte händer igen. Ingen tjänar nåt på att dölja ett intrång i en tidnings innersta gömslen. Nä, gör om, gör rätt.

I vanliga fall huggs det som pirajor när något (i vissa fall) ens avlägset doftar skandal, men nu är det än så länge tyst. Vanliga människor borde faktiskt kräva att få reda på mer om detta, då det är de som kan råka illa ut.

Någon i Flashbacks forum har grottat fram en intressant blänkare från 1997:

En 23-årig skåning trängde sig en natt i januari in på Aftonbladets hemsida
och skrev in en falsk nyhet om att Aftonbladet och Expressen skulle gå ihop.
Han erkänner intrånget och förklarar det som ett skämt. På tisdagen
åtalades han. Aftonbladet ser allvarligt på händelsen, skriver skånska
tidningar. Skadan hade kunnat bli stor om inkräktaren hade börjat sudda på hemsidan. Ett intrång skulle också ha kunnat få allvarliga följder för läsarnas förtroende för tidningen, fruktar man på Aftonbladet. Men det här fallet upptäcktes intrånget snabbt och felet kunde rättas till.
Enligt åtalet har 23-åringen också gjort sig skyldig till dataintrång hos
ett företag i Vetlanda. Delar av företagets postkatalog raderades, vilket
gav företaget stora merkostnader.

Men idag alltså ännu så länge ingenting.

Vidare så har flitiga fingrar ändrat på en del saker på nätet, bl a Oscar Edholms LinkedIn-profil.  Nu är det väl en lika bra tid som någon att påminna om att man inte bör använda samma lösenord på flera sajter?

Taggar: Hackers, Intrång

Kommentarer

8 kommentarer to “Intrånget på Aftonbladet – påfallande tyst i media”

 1. Hackarna tog sig in i Aftonbladets heligaste… | Bloggtidningen on January 3rd, 2008 15:08

  […] att säkerheten var lika med noll. Vad som hände med skyddat material funderade nog många över. Per Hellqvist som är säkerhetsexpert skrev på sin blogg och Patrik Fältström Sveriges internetguru nummer […]

 2. Jug on January 3rd, 2008 16:14

  Vad jag inte förstår är hur Aftonbladet uppenbart låtit sina egna användare välja e-post-lösenord? Det gör vi förstås inte ens här, och då har vi ändå ingen information som anonyma tipsares identiteter att bevara, som ju Aftonbladet har…

 3. Rebecca on January 3rd, 2008 16:18

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1561564.ab

  nu släppte Aftonbladet nyheten efter många timmars tystnad. Tack för otroligt bra sammanfattning och läsning i din blogg!

 4. Blogg?! » p0wned aftonbladet… on January 3rd, 2008 17:12

  […] Per Hellqvist säkerhetsblogg […]

 5. Dennis Nilsson on January 3rd, 2008 23:55

  Aftonbladets och Expressens förtroende hos allmänheten är redan lika med noll. Så går det när man hittar på nyheter.

  De är inte ens värda att kallas för media. Att läsa Aftonbladet och Expressen är att som att läsa Kalle Anka.

 6. Ola on January 4th, 2008 21:06

  Dennis har en poäng. Skillnaden är att man VET säkert att Kalle är fiction..

 7. Konsument on January 5th, 2008 17:34

  Skrev tidigare om ett intrång på TechWorld IDG och de skrev själva inte något om intrånget trots att jag påtalade problemet för dem och de rättade till det inom några timmar.
  http://konsument-sverige.blogspot.com/2007/11/techworld-hackat.html

 8. Källskydd, säkerhet och annat oviktigt « SebBlog on January 10th, 2008 01:02

  […] bara IDG slog på stora trumman. I bloggvärlden däremot var det full fart, bl.a. hos Gudmundson, Hellqvist, Kulturbloggen med flera. Ämnet är helt klart obekvämt. Jag frågade en av redaktörerna för […]

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.