Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Dreamhack-loggaTorsdagen den 29 november börjar den enorma dataspelsfestivalen Dreamhack i Elmia-hallen i Jönköping.  Symantec är huvudsponsor (läs pressreleasen) och vi har en stor monter. I montern kan du rensa datorn från virus, delta i utlottningar samt möta världseliten i Counter-Strike. Vi visar dessutom filmer som Bourne Ultimatum och Transformers i montern på kvällstid. Fullt schema och mer information hittar du på vår specialsite om Dreamhack. Välkommen till montern!

Jag kommer endast vara där under torsdagen och har ett fullspäckat schema.

Kom fram och säg hej vetja!

gl & hf!

Taggar: Framträdanden, Symantec

Kommentarer

6 kommentarer to “Nu börjar Dreamhack Winter!”

 1. vTrill on November 29th, 2007 20:44

  Du måste vara den största hycklaren som finns Per. I snart ett år har jag nu stört mig på dina inhopp i artiklar där du förklarar hur läget är. Det slutar oftast med “allting blir allvarligare och allvarligare” samt ett litet tips om hur man skyddar sig. Tipset bygger oftast på att man ska bli mer paranoid.

  Bara en sån sak som att du kommer från företaget Symantec visar hur rätt jag har, är du ens medveten om att ni har extremt lite virussignaturer i er databas jämfört med andra antivirus?

  Till och med skaparen av RAT:en bifrost ksv har sagt att Norton är det sämsta antiviruset. Han som specialiserar sig på att komma förbi antivirus borde väl ändå veta?

  // vTrill @ flashback.info

 2. admin on November 29th, 2007 21:21

  Hej vTrill och tack för kommentaren.

  Jag vet inte riktigt vad jag ska svara… All tillgänglig statistik visar på att antalet attacker och elak kod ökar över hela världen. Fler datorer än någonsin blir infekterade. De som ligger bakom tjänar idag enligt polisen grova pengar på sin brottslighet (dvs sno uppgifter och kapa datorer).

  Vad menar du att jag har fel i när jag säger att allting blir allvarligare och allvarligare?

  Vad skulle bevisas av att jag arbetar på Symantec?

  Gällande antalet signarturer i vår signaturdatabas så vet jag inte vad du fått det ifrån. Det kan hända att vi har en bättre generisk sökmotor som inte behöver enskilda strängar för varje variant. Alla leverantörer gör på lite olika sätt. Om du tittar på Virus Bulletins oberoende tester så ser du att vi har fler VB100% utmärkelser, och flest i rad, av samtliga leverantörer som är med i testet. Vi har inte missat utmärkelsen sedan någon gång i slutet av -90 talet.

  Jag känner inte ksv, men Bifrost känner jag till. Jag hjälper just nu polisen utreda ett fall där den trojanen använts till att spionera på en 14-årig flicka där man tagit bilder av henne och spelat in ljud med mikrofonen osv. Sedan används materialet emot henne i en hotsituation som är mycket obehglig för henne och numera alltså polisanmält. Har du möjligen någon annan källa? Och när sa ksv detta förresten?

  Sen finner jag det lite ironiskt att du kallar mig hycklare som försöker hjälpa folk skydda sig samtidigt som du hänvisar till folk som skriver just sådana trojaner som gör att “allting blir allvarligare och allvarligare”.

 3. vT on November 29th, 2007 23:02

  “Jag vet inte riktigt vad jag ska svara… All tillgänglig statistik visar på att antalet attacker och elak kod ökar över hela världen. Fler datorer än någonsin blir infekterade. De som ligger bakom tjänar idag enligt polisen grova pengar på sin brottslighet (dvs sno uppgifter och kapa datorer).”Givetvis blir allting allvarligare och allvarligare, jag anser dock att du överdriver och skrämmer folk för mycket. Om du gör det för egen vinning vet jag inte och därför låter jag det stå utanför diskussionen, men att du skrämmer folk så mycket att folk blir rädda för internet är nog ett faktum.

  “Gällande antalet signarturer i vår signaturdatabas så vet jag inte vad du fått det ifrån. Det kan hända att vi har en bättre generisk sökmotor som inte behöver enskilda strängar för varje variant. “Det är inte era virussignaturer jag kritiserar, utan eran dåliga sandbox.

  “Om du tittar på Virus Bulletins oberoende tester så ser du att vi har fler VB100% utmärkelser, och flest i rad, av samtliga leverantörer som är med i testet. Vi har inte missat utmärkelsen sedan någon gång i slutet av -90 talet.”Det gör mig mycket fundersam varje gång jag tittar på det. Värt att nämna är att jag inte har någonting emot den version som inte riktar sig till privatpersoner.

  “Jag hjälper just nu polisen utreda ett fall där den trojanen använts till att spionera på en 14-årig flicka där man tagit bilder av henne och spelat in ljud med mikrofonen osv. Sedan används materialet emot henne i en hotsituation som är mycket obehglig för henne och numera alltså polisanmält.”Har du inte tystnadsplikt angående sådant?
  Vilket Antivirus hade hon?

  “Har du möjligen någon annan källa? Och när sa ksv detta förresten?”Det var på swerat.com och jag kan faktiskt inte hitta inlägget nu.

  Förlåt för att jag lätt sur i mitt första inlägg.

 4. admin on December 4th, 2007 23:30

  Det är möjligt att jag använder kraftfulla uttryck för att poängtera saker. Men jag har pratat om detta i över 11 år och det är inte mycket som ändrats. Folk fortsätter klicka på allt som rör sig. Jag ska nog ta i ännu hårdare framöver tror jag :-)

  Internet är ett fantastiskt ställe där man kan hitta mycket som är roligt, underhållande, gripande, lärorikt osv. Det gäller bara att veta om de dåliga sidorna. Det är så många som gullar med allt som handlar om internet. Jag gör det inte. Någon måste stå och vifta med flaggan och försöka se till att de som vistas därute ser upp för farorna.

  Gällande vår sandbox: Prova vår senaste (eller till o med näst senaste) version så får du se om du inte ändrar uppfattning.

  Gällande Norton- mot Symantec-versionerna: Du vet kanske inte att det är samma virusmotorer i bägge?

  Gällande polisutredningen: Nix? Det är allmän information att en polisanmälan är inlämnad. Det är heller inget hemligt över att man hjälper poliser i deras utredningar. (min insats är dessutom mest att förmedla information till dem om jag kan). Dessutom fanns ingen personinformation i mitt inlägg. Jag tro inte hon hade nåt antivirusprogram. Det är inget som framkommit i alla fall.

  Tricket med webbinlägg och mejl och sånt är att man inte vet känslorna bakom. Man ser bara det som står. Jag tar gärna en diskussion, men många av åsikterna har jag hört till leda. Därav de torra svaren :-)

 5. Yang on December 5th, 2007 21:41

  Hejsan Per!
  Måste fråga vad du verkligen menar med detta:
  “Jag vet inte riktigt vad jag ska svara… All tillgänglig statistik visar på att antalet attacker och elak kod ökar över hela världen.”

  Menar du att IDG ljuger med sin statistik? De sa för inte länge sedan att det blir FÄRRE hot, men att de blir mer inriktade på företag och liknande?
  Har du bättre statistik att visa som visar att IDG ljuger?
  Kram!

 6. admin on December 13th, 2007 15:30

  Hej Yang!

  Jag antar att du menar denna artikel? http://www.idg.se/2.1085/1.134354

  Där står att INTRÅNGEN blivit färre men mer riktade. Det handlar enbart om intrång och enbart de som är riktade mot företag.

  Den totala volymen av elaka aktiviteter på nätet har ökat enormt under året, vilket gör att risken att råka illa ut är högre än någonsin tidigare.

  För mer statistik så kan du till exempel läsa Symantecs Internet Security Threat Report eller någon annan rapport. Hittar du någon statistik någonstans som motsäger den så länka gärna så får jag titta på den. Jag är inte sämre än att jag kan korrigera mig.

  ISTR hittar du här: http://www.symantec.com/threatreport

  Men, som överallt annars handlar det om din egen riskvillighet. Om man klickar på allt möjligt, laddar ned piratkopierade program eller andra program som du inte känner till skaparen av eller likande beteende så ökar risken. Använder du sunt förnuft och håller din dator uppdaterad så klarar du dig långt.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.