Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Pelle i stereo

9 Nov 2007

Sveriges Radios logotypeVad ska man hitta på en regnig hösthelg?

Nu visar det sig att era helgbekymmer är lösta!

Jag kommer nämligen vara i BÅDE P1 och P4 imorgon. Samtidigt dessutom. Snacka om stereo.

Kl 11.04 i P1 om rättegången mot virusskrivaren
som låg bakom Ganda-masken för ett par år sedan

Kl 11.03 i P4s Barnaministeriet om Youtubes roll i de tragiska massmorden i Jokela. Jag gör ett oerhört kort framträdande. Man frågade om det inte finns något sätt att stoppa dessa filmer och man undrade lite om ansvar och så vidare.

Självklart kan inte Youtube belastas för detta. De kan helt enkelt inte veta vilka filmer som laddas upp. De kan ju inte screena alla filmer. Det är helt enkelt för många. En hel del av filmerna är ganska lika de som den här personen lagt upp. Man kan heller inte förutsäga vad en person vill och avser med en postning av en video. Även fast denna hette “Jokela High School Massacre” och en bild på skolan öppnar filmen.

Filmerna är nu borttagna från Youtube, men i Internets anda finns de bevarade på andra ställen.

Här är filmen där han provskjuter vapnet i skogen

Enligt uppladdaren är detta Pekka-Eric spelandes spelet Hitman..

Enligt uppgift är detta också en video producerad av honom, men man kan aldrig veta. Enligt uppladdaren är den ca 6 månader gammal. Om det är han så verkar det som om han verkligen hade han problem… (citatet på slutet är för övrigt det klassiska “Om du söker fred, förbered dig på krig”)

Sen blir man så trött på dessa forum som skapar hjältar av dessa typer.

Skjutningen i Jokela är en oerhörd tragedi för samtliga inblandade. Man vill inte att skolan skall vara ett ställe där barn behöver vara rädda eller där man skall behöva metalldetektorer, beväpnade vakter och övervakningskameror som man har i USA.

Mina tankar går till de överlevande.

candle_w2.jpg

Taggar: Allmänt

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.