Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Stop signJag har bloggat flera gånger om den falska virusvarningen “Welcome to the Matrix”.  Tittar man på hur många (och jag menar många) av er som läser denna blogg hittar hit så ser man att ni söker på Nwin2, Welcome to the Matrix och så vidare. Det verkar onekligen som om denna falska virusvarning fortsätter spridas.

Jag tittade också på vilka som länkar till denna blogg och hittade en tråd i ett forum på en sajt som handlar om Ulf Lundell. I tråden kommer först varningen om viruset (som inte finns), sedan någon som (mycket riktigt) säger att detta är en bluff, sen ett svar som säger att varningen skickats ut till alla anställda på en stor bank från deras IT-avdelning…

Det finns ju viss anledning att misstänka att det inte är ett officiellt mejl som skickats från deras IT-avdelning, utan förmodligen nån person anställd där. Men det uppfattades tydligen som officiellt.

Hur som helst. Igen – Virusvarningen är falsk. Den började spridas för flera år sedan och försvann ett tag. Nu har den dykt upp igen och folk går fortfarande på den.

Snälla snälla snälla – skicka inte varningar av denna typen vidare. De blir ett större problem än vad viruset skulle blivit. Om ni är misstänksamma, kolla hos er favoritleverantör av antivirusprogram och se om det finns nån varning där. Om det står något där är det förmodligen äkta, annars inte.

Läs mina tidigare bloggningar om just detta hoax här och här.Läs också vad svenska Wikipedia har att säga om hoax. Den engelska versionen av Wikipedia har en längre artikel om hoax.

Taggar: Falsk virusvarning, Hoax

Kommentarer

En kommentar to “Falsk virusvarning fortsätter spridas”

  1. På hoaxfronten intet nytt : on November 27th, 2007 00:20

    […] Falsk virusvarning fortsätter spridas […]

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.