Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Paragraf-neonEfter fyra och ett halvt års väntande har nu domen fallit. Personen som skrev ihop Ganda-masken fick idag sin dom. Åklagaren hade valt åtalspunkterna grovt egenmäktigt förfarande och dataintrång och det verkar som om det är det han nu blivit fälld för.

Han döms till villkorligt, 100 dagsböter á 30 kr, att betala 500 kr till Brottsofferjouren samt ett skadestånd på 106.000 kr. Enligt domen så godkändes dock inte Sveriges Televisions yrkande på 100.000 kr i skadestånd för att de tvingades byta ut en e-postadress som användes till TV-programmet Debatt (en så kallad goodwill-förlust) .

Försvaret uppger att personen inte insåg omfattningen som masken kunde få och han blev chockad när han läste nyheterna dagen efter. Det är inte min sak att avgöra, men nog borde man år 2003 vetat vilka dynamiska effekter en masspostande mask kan få. Jag menar – tänk på LoveLetter, Melissa och alla andra som sköljde över världen på nolltid. Nog måste man väl kunna anse det för uppenbart att en masspostande mask skulle få stor spridning. Det fanns heller inget i maskkoden som begränsade spridningen (förutom möjligen att de flesta mejlen skickades på svenska), snarare tvärtom. Det fanns många funktioner som verkligen ser till att masken startas hela tiden.

Nåväl. Det är i alla fall intressant att se hur Svensk lag fungerade. Eftersom detta var första gången den testades i domstol så blev det principiellt viktigt. Man kan ju alltid diskutera straffsatser fram och tillbaka (maxstraffet för honom var två år), men låt oss torrt nöja oss med att konstatera att straffet för att skriva virus i Sverige bedöms vara lika grovt som att kasta tårta på kungen,(straffet blev lågt pga personen endast vad 16 år, maxstraffet för högmålsbrott är 6 års fängelse, men grövre än att kasta bakverk på Bosse Ringholm (70 dagsböter).

Ok, hand upp alla som tror att denna dom kommer avskräcka framtida virusskrivare? Hand upp alla som inte tror det? Om inte detta fungerar vad kommer då fungera? Vad kan samhället göra mer för att markera att virusskrivande inte är ok? Vad kan du göra? Vad kan jag göra? Personligen tycker jag att det är bra att samhället på detta sätt kan markera att det inte är ok att göra sådana här saker. Men å andra sidan är det inte ok att köra för snabbt heller, och det sker ju hela tiden.

Jag brukar uppmana företag och privatpersoner som råkat illa ut att polisanmäla det inträffade. På så sätt får polisen, lagstiftarna och politikerna bättre siffror på hur det ligger till i våra datorer. Helt klart är att situationen inte blir bättre. Jag pratade med en konsumentvägledare uppe i Luleå för ett par veckor sedan och hon säger att hon får in ett par fall i veckan där personer däruppe blivit lurade på Internet. Om hon får in såpass många, hur ser det då ut i övriga Sverige? Och hur många blir infekterade med maskar och annan elak kod varje dag? Ja, jag vet det grundläggande problemet – Lagstiftningen är lokal och Internet globalt. Men nånstans måste man börja. Kommer inte debatten igång så händer det ju faktiskt ingenting. Jag hoppas att du känner att du vill vara med och påverka. Det är ju trots allt din dator och ditt Internet det gäller. Säg vad du tycker i kommentaren till detta inlägg.

Taggar: Allmänt, Virus

Kommentarer

En kommentar to “Idag föll domen mot Ganda-skrivaren”

  1. oscar on November 6th, 2007 17:20

    Det vore intressant med en jämförelse med mordbrand. “Inte kunde väl jag förstå att hela huset skulle brinna ned…” Var det någon som yrkade på skadestånd för stillestånd och/eller rensningskostnader av viruset?

    oscar

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.