Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Handbok-bildIgår kväll höll jag en förläsning på Hertig Karls Skola i Sollentuna tillsammans med författarna till boken Mord.net. Jag körde två presentationer. Den första var en snabb överblick över hotläget idag och den andra var baserad på Handbok för Föräldrar.

Det var första gången jag höll den presentationen, och det är alltid den svåraste gången. Man vet inte hur lång tid den tar, flytet är inte riktigt där och man vet inte riktigt vad man ska prata om till varje slide.

Men, vad jag märkte var hur oerhört stark den dragningen blev. När jag berättade om Alexandra-mannens metoder och visade exempel från tidningarna om barn som råkat illa ut på ett eller annat sätt blev jag själv såpass berörd av innehållet i det jag berättade om att jag var tvungen att pausa. Jag tyckte nästan synd om publiken.  Jag kände mig tvungen att poängtera att jag inte vill att de ska hem och dra ur sladden, utan istället se på barnets Internetanvändande med nya ögon och försöka fånga upp signaler på att något kanske inte är som det ska.

De som lyssnar till mig brukar känna sig rätt illa till mods efteråt. Det beror inte bara på att man tvingas lyssna på mig en timme :-) , utan mer på innehållet i det jag berättar. Jag hittar inte på saker, utan berättar om saker som händer därute varje dag och hela tiden.

Jag kan utan tvekan berätta om saker som kan hända med din dator och hur luriga elakingarna är idag. Det brukar bli en trevlig och förhoppningsvis lärorik stund tillsammans. Men när jag berättar om hur elakheter drabbar barnen och hur snabbt Internet kan bli verklighet var det svårare. Jag får ta en titt på presentationen och se om jag kan tona ned det på något sätt, men samtidigt vill jag heller inte förringa och dölja saker som händer. Det finns så många som visar upp en rätt obalanserad bild av nätet och berättar om allt det fantastiska som Internet faktiskt för med sig. Jag vill visa upp andra sidan helt enkelt för att du som användare förtjänar att veta om den.

Normalt brukar jag känna mig trött, men upplivad efter en uppskattad dragning. Applåder och beröm har en förmåga att ge tillbaka energin som jag sprutar ur mig på scen. Igår kände jag mig bara trött.

En positiv sak som presentationen medförde var att skolan nu bestämt sig för att mer bestämt ta hand om denna fråga. De kommer använda boken i undervisningen och se till att saker som källkritik, personlig integritet, e-mobbning och liknande saker diskuteras oftare. Vi har fått många uppskattande mejl idag. Så nu känns det bättre. Varje dag jag kommer hem och känner att jag gjort en skillnad är en bra dag.

Taggar: Allmänt, barn på internet, Framträdanden, Handbok för föräldrar

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.