Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

VB skyltImorse när jag drog isär gardinerna tittade jag ut över ett Wien som var fullkomligt dränkt i morgonsolen. Jag är här ett par dagar för att deltaga i VirusBulletin-konferensen. Årets program ser som vanligt riktigt lovande ut med allt från lite lättsammare föreläsningar till tandagnisslande tekniska presentationer. Jag kommer förmodligen rapportera här lite under resans gång.

Igår släppte Symantec Internet Security Threat Report XII. Det blev en hel del täckning i media kring den, vilket var trevligt. Vi arbetar mycket hårt med den för att göra den så heltäckande och intressant som möjligt.

Det stora i rapporten denna gång är att vi såg en 185% (!) ökning i antalet nya virus/maskar/trojaner för Windows. 212.101 st… Det är nästan en i minuten varje minut varje dag under halvåret. Anledningen till detta är den ökande kommersialieringen av framtagandet av elak kod. Det sitter nu utan tvivel personer anställda på “företag” och sysslar med att skapa trojaner och annat elände på heltid. Guillome Lovet från Fortinet kommer hålla en presentation om detta imorgon. Det ska bli spännande att lyssna på.

Den stora ökningen består nästan helt av trojaner, ett slags verktygslådor för elakingar. Vanligast är så kallade nedladdningstrojaner vars enda uppgift är att installera sig på datorn och sedan kontakta ett ställe på internet och ladda ned annat skräp. Det som laddas ned kan vara program som visar reklam (vanligast statistiskt sett) i tid och otid eller program som spelar in tangenbordstryckningar när du försöker logga in på webbplatser eller handla på Internet. Sen använder man alla trick i boken för att försöka stanna inne i datorn så länge som möjligt, t ex med hjälp av rootkits.

Siffrorna är stora för att inte säga enorma, men risken att råka illa ut är förhålladevis låg. Man måste komma ihåg att det finns många användare på Internet. Mycket handlar om vem du är, hur du är och vad du gör när du är online. Har du udda intressen, klickar på allt som rör sig och slarvar med att uppdatera och skydda din dator så tar du stora risker. Är man normalt försiktig med vad man klickar på, uppdaterar Windows och de program man använder samt har olika skyddsprogram på datorn så ska det egentligen mycket till för att infektera dig.

Lycka till!

Taggar: Allmänt, Konferenser

Kommentarer

En kommentar to “VirusBulletin och rapporten”

  1. Retard on September 19th, 2007 16:23

    Så till vida att det inte rör sig om en så kallad riktad attack, då gäller det att se upp med vart ifrån man får filer etc. Man behöver inte ha udda intressen för att bli infekterad :)

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.