Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Satt just och läste en artikeldinapengar.se. Den handlade om att Bredbandsbolaget råkat skriva med kundernas lösenord tillsammans med adressen i reklam som skickats till alla sina kunder. Självklart en enorm blunder som borde resultera i smisk på bara stjärten för de ansvariga.

Men, det som fick mitt blodtryck att hoppa till var att det i artikeln finns citat från en “Fredrik, 31”. Jag klipper in dem här:


– Det som skickades ut var mitt eget högst privata som jag har till varenda inloggning, säger Fredrik, 31

snipp

– Jag jobbar med datasäkerhet och mitt lösenord är grundbulten i mitt arbete. Det är framslumpat och krypterat och inte särskilt lätt att komma ihåg, berättar Fredrik, 31.

snipp

– Jag håller fortfarande på att försöka komma ihåg alla ställen där jag har använt det, säger Fredrik.

Vänta lite nu. Arbetar man med IT-säkerhet har man i blodet att inte använda samma lösenord på flera platser. Det är väl ok om man använder ett och samma “slask-lösen” til sajter där man bara ska regga sig för att t ex läsa nyheter osv, men inte annars.

Med detta lösen kan man enligt Robin Nolander som citeras i artikeln “ få tillgång till andra personers e-post, beställa saker i deras namn, tjuvkika på deras bankkonton och så vidare. “

(ironi) Läskigt att man kan se mitt bankkonto med inloggningsuppgifter för bredbandet… (slut ironi).

Jag vet inte vem du är “Fredrik, 31”, men jag kan bara hoppas att du blivit felciterad eller att jag läste artikeln som fan läser bibeln.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

3 kommentarer to “Mer om lösenord på vift”

  1. Alexander on September 6th, 2006 14:05

    Undrar om inte denna fredrik jobbar som sossarnas IT-säkerhetschef?

  2. Per Hellqvist on September 6th, 2006 14:18

    oooohhh.. elakt :-)

  3. Måns on September 6th, 2006 16:15

    Så sant som det är sagt. Att ha samma lösenord till alla ställen är inte direkt säkert. Troligen är hans intervju direkt uppstyckad och han sa inte alls det som skrevs.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.