Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Idag sändes ett nytt phishingmejl ut. Återigen är det Nordea som är lockbetet. Och nej, Nordea är inte under attack som det står i tidningarna (möjligen deras varumärke). Det är ett mejl som sänts ut till alla och deras mostrar. Man försöker lura av användarna login och lösen samt “engångskoder” för att kunna logga in.

Mejlet är återigen i det närmaste oläsbart och dessutom visas inte åäö korrekt. Klickar man på länken kommer man dock till en sida som är förvillande lik Nordeas egen. Den enda skillnaden är att det nu finns tre fält för att fylla i engångskod istället för en. Skälet är enkelt. Elakingarna behöver tre koder för att kunna utföra bankärenden.

Länken till phishingsajten sprids i vissa diskussionsforum just nu. Jag vill kraftigt varna för att klicka på länken ens i studiesyfte eller för att du är nyfiken. Sajter av denna typ kan vara preparerad och kan i värsta fall installera spionprogamvaror eller annan elak kod på din dator.

Återigen – Banker, kreditkortsbolag m fl skickar ALDRIG ALDRIG ALDRIG ut denna typ av mejl (ens rättstavade och på korrekt svenska). Radera dem direkt och gå vidare i livet.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.