Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Ibland stöter man på verktyg som verkligen förtjänar ett omnämnande.

Stötte på ett nytt projekt från Microsoft som kallas Strider. Strategimålet enligt Microsoft är:

In the Microsoft Research Strider project, we take a black-box, state-based, and component-based approach (a.k.a. computer genomics approach) to systems management and diagnostics. The statistical data analyses that we produce and the infrastructures and tools that we build help users manage their systems today and help developers design new operating systems with better manageability tomorrow.

…och det låter väl bra…. Vad man nu tagit fram är verktyget URL Tracer. Det hjälper dig till exempel att ungå att bli lurad av olika trick som används i phishing-mejl och ett vanligt otyg som kallas typo squatting, vilket innebär att man registrerar domäner med namn som låter och ser ut ungefär som stora välkända sajter. Ofta byter man ut I mot 1 och man sätter ibland två enkel-v bredvid varandra som ska se ut som ett dubbel-v (vv mot w). Här finns några ytterligare exempel.

Det märks väldigt tydligt hur svårt det är att skydda sig mot något så enkelt som ett phishing-mejl. Det dyker upp företag och mjukvara hela tiden med alltmera avancerad teknik för att stoppa den här typen av bedrägeri.

Kom dock alltid ihåg: Hjärnan är ditt bästa skyddsprogram. Använd den.

Klicka inte på någonting i mejl som ser ut att komma från banker, paypal, kreditkortsbolag osv där man ber dig verifiera dina uppgifter. Klicka som vanligt heller inte på bilagor i mejl som du inte väntar på eller känner avsändaren. Det låter så himla tjatigt och uppenbart, men det är himla lätt att trilla dit…

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.