Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Jag får relativt ofta frågor rörande vad jag tror om cyberkrig och cyberterrorism.

Gällande terrorism så måste kan komma ihåg att terroristernas yttersta mål och syfte är att skapa uppmärksamhet för sin verksamhet. Man får garanterat mer uppmärksamhet om man spränger en buss eller en marknadsplats än om man stänger ned ett par webbplatser…
Även om man skalar upp det och antar att de på något magiskt sätt skulle kunna stänga ned ett helt land eller varför inte hela internet (sic) så tror jag inte att det skulle inträffa. Det ger trots allt minimal skada (särskilt under de varma årstiderna när man kan ta en kall öl på en uteservering ifall internet inte fungerar) och detta under en begränsad tid. Enstaka galenpannor kanske kan komma att orsaka problem, men inget att ligga vaken över.

När det gäller cyberkrig är det en annan sak. Man säger ofta att krig startar i fredstid. Det är alltså nu man ser spåren på det som kan komma att komma i krigstid. Om man spekulerar lite kan man snabbt se vad man kan göra mot ett annat land i en krigssituation (ej komplett lista):

Hittade en sajt där de spekulerar i dessa frågor. Den verkar knuten till amerikanska försvaret, så läsare ombeds koppla in BS-filtret. Bland annat skriver man om kinesiska hackares kopplingar till kinesiska militären, hur många kinesiska datorer som är infekterade med botnettrojaner och så vidare. En del att läsa om man är intresserad av det.

Helt klart är att vi inte kommer att se militärens fulla utnyttjande av IT som vapen förräns kriget är igång…om ens då.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

En kommentar to “Cyberkrig och terrorism”

  1. Joel Brandell on April 20th, 2006 03:41

    Skoj att bloggen är igång igen!

    Såg en artikel förut om några IT-säkerhetstjommar spekulerar just kring ämnet “cyberterrorism”.

    http://www.watchguard.com/RSS/showarticle.aspx?pack=RSS.RTcyberterr

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.