Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Ledsen att jag inte postat särskilt ofta på senaste tiden, men jag har högsäsong på “talarfronten” nu.

Det händer egentligen inte så mycket uppseendeväckande nu, utan det är fortfarande botnets, spyware och likande som diskuteras och exploateras. En intressant artikel på Baselinemag.comberättar om ett par olika fall och förtydligar (på vanligt amerikanskt sätt) problematiken kring botnets. En annan artikel berättar om hur snabbt en oskyddad dator hittas av elakingarna i syfte att användas som öppen proxy för t ex phishingaktiviteter. St Petersburg Times berättar i en artikel om att handeln med stulen information är hetare än nånsin.

Det är väldigt tydligt att elakingarna nu har en annan vinkel på sina aktiviteter än tidigare. Man säger att de gått från “Hacking for fame” till “Hacking for fortune”. Allting man gör nuförtiden verkar gå ut på att tjäna pengar. I Symantecs senaste “Internet Security Threat Report” ser man detta tydligt. Det gör också att vi får en annan fiende emot oss än tidigare. Det är om möjligt än viktigare att utbilda användare i att känna igen luringar än tidigare. I och med att många elakingar installerar bakdörrar på systemen som infekteras så kan man råka riktigt illa ut.

I övrigt så har McAfee öppnat sitt nya Threat Center och Symantec har en ny sajt där man snabbt får en överblick över säkerhetsläget just nu.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.