Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Ibland hatar man att ha rätt. Jag har i ett par år pratat om hur man tar kontroll över datorer i syfte att använda dem i attacker. Men det är bara ena sidan av problemet. När man väl fått dig att klicka på den bifogade filen, eller surfa in på den preparerade sidan så att en fil installerats kan man i princip göra allt man vill med din dator.

Tidigare nöjde man sig med att använda datorn som språngbräda för överbelastningsattacker, sända spam etc. Idag gör man fortfarande det, men man kombinerar det med mer klassiska “trojanattacker”. I samma fil installeras “zombie-delen” (den som ger elakingen tillgång till att använda datorn i attacker) tillsammans med tangentbordsinspelare etc.

Den som lyckas lura dig att klicka på filen kan till exempel

… med andra ord, de kan göra allt med din dator som du kan göra.

I en artikel i Expressen idag visar man på hur stort problemet är i Sverige. Jag har tidigare bara sett internationella siffror. Det har varit svårt att få siffror från svenska banker och kreditkortsbolag.

Onekligen är detta ett stort problem, som bara växer. De som ligger bakom ser att det fungerar och de som tjänar pengar på detta ser ingen anledning att sluta med det.

Tyvärr är det som vanligt de “svaga” som råkar mest illa ut. De som inte vill/kan/förstår att skydda sig och som dessutom klickar på allt möjligt råkar ofta snabbt illa ut.

Som vanligt gäller att vara försiktig, använda uppdaterat antivirusprogram, personlig brandvägg och sist men inte minst – använda hjärnan.

Handla gärna på internet, men använd ett kort som du får faktura på – inte ett som är kopplat till ditt lönekonto! Om du skulle råka illa ut kan du alltid kontakta kortutgivaren och bestrida fakturan. Är kortet kopplat till ditt lönekonto blir du av med kontanta medel i väntan på hjälp från banken.

Läs även min artikel från mars som visar på hur många datorer i Sverige som beräknades vara infekterade med zombietrojaner då. Artikeln heter “Läskiga siffror om bottar och spam

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.