Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Skickade just ut följande brev:

Det kanske inte kommer som nån överraskning, men jag har idag med tungt sinne beslutat mig för att lägga Svenska Viruslistan på is…

Det är flera orsaker som spelar in.

1. I somras fick jag en underbar dotter till, vilket än mer minskar min s.k. fritid.

2. Flera större rapportörer har försvunnit och inga nya har tillkommit.
Idag kan jag inte se någon statistisk säkerhet i siffrorna.

3. Sist men inte minst – det har blivit tråkigt!
Tittar man på de elakingar som sprids idag är det nästan uteslutande varianter på olika botnet/spam-trojaner. Se här ett exempel från en rapportör denna vecka (endast de 20 första, men i rangordning):

W32/Mytob-GH
W32/Mytob-AS
W32/Netsky-P
W32/Mytob-EI
W32/Mytob-ER
W32/MyDoom-AJ
W32/Mytob-C
W32/Mytob-EY
W32/MyDoom-O
W32/Mytob-Z
W32/Bagle-P
W32/Netsky-D
W32/Mytob-Fam
W32/Netsky-Q
W32/Bugbear-D
W32/Mytob-BE
W32/MyDoom-N
W32/Mytob-M
W32/Netsky-Y
W32/Bagle-BW

…och så fortsätter det…Räknar man ned dem så blir det 10 st Mytob, 4 st Netsky, 3 st MyDoom, 2 st Beagle och 1 BugBear. Enformigt värre….

Det har blivit allt svårare att särskilja rapporterna från olika antivirusprogram.
Eftersom det vissa dagar sprutar ut nya varianter av vissa av dem blir det snabbt “kaos” i namngivningen mellan de olika programmen. Det tar helt enkelt för mycket tid att försöka hitta ett gemensamt namn. Den enda utvägen skulle vara att jag bad att få en sample på samtliga elakingar ni rapporterar in, men det har jag varken lust eller tid med.

Jag vill på detta sätt tacka alla er som under dessa år stött Svenska Viruslistan med trofast rapportering och publicering i tidningar och på webben. Utan er skulle inte listan blivit möjlig.

Jag kommer dock fortsätta driva min säkerhetsblogg (den första i Sverige för övrigt). Den ligger på http://svl.blogspot.com

Jag ska försöka göra om webbplatsen så att bloggen läggs in på sidan, alternativt skapa en blog på svenskaviruslistan.se. Vi får se. Har någon något tips på hur man enkelt kan göra detta, så hör gärna av er till mig.

Kanske startar jag upp listan igen om läget ändras. Som det ser ut nu, så kommer det dröja.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.