Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Idag släpptes Symantecs Internet Security Threat Report Vol VIII. Den är oerhört spännande läsning. Den allt överskuggande trenden är att elakingarna nu verkar ha gått från att söka ära och berömmelse till att försöka tjäna pengar. Läs hela rapporten här

Lite snabba siffror:

De som sysslar med denna typ av brottslighet är egentligen helt skrupelfria. De använder sig av din hemdator för sin brottsliga verksamhet. De struntar i vem du är eller vad du har på hårddisken. De är ute efter processorn och bredbandet. I vissa fall även av hårddiskutrymmet.

Man ser också att använda sig av enbart ett antivirusprogram idag inte räcker långt. Dagens “virusattacker” går inte längre ut på att skriva masspostare som exploderar över världen, utan istället att göra små utskick hela tiden. Med i brevet ligger en fil som installerar en bot/zombie/bakdörrstrojan. Sen skriver man om trojanen och sänder ut den igen. Syftet är att komma under vår radar. Antivirusprogrammet hänger helt enkelt inte med. Man måste kombinera skyddet med åtminstone en personlig brandvägg som övervakar vilka program som försöker kontakta internet.

Lycka till.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.