Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Idag är det fem år sedan hela världen exploderade av kärleksbrev. VBS/Loveletter.A@mm dök upp som från ingenstans. Den skrevs av en universitetsstudent i Fillipinerna vid namn Onel de Guzman. Han ville skriva en uppsats i ämnet, men fick nej. Ett par veckor senare dök Loveletter upp.

Det var en mask som var lika enkel som effektiv. När den dök upp visste inte många vad VBS var för något och ikonen för filen ser i det närmaste ut som en filmsnutt. På relativt kort tid dök det upp över 80 kloner av masken som alla fick varierande genomslagskraft. En avlägsen släkting var “Anna Kournikova-viruset” som skrevs av en holländsk yngling vid namn Jan de Wit.

CNN genomförde en intervju med Onel de Guzman i september 2000.

Det var rätt illa att oerhört många gick på niten när det kom kärleksbrev från alla möjliga personer, men det som är värre är att en undersökning något år efter händelsen visade att de flesta skulle klicka på en sån fil igen. Ingen läxa lärd med andra ord.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.