Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Surfa lugnt!

3 May 2005

I fredags gick startskottet för Surfa Lugnt-kampanjen. Jag var en av inledningstalarna och delade ett pass med Mikko Hyppönen från F-Secure. Eftersom vi är gamla kollegor gick det alldeles utmärkt. Under min del av passet pratade jag om hur illa det (fortfarande) står till med säkerheten i Sverige, hur man ska förhålla sig till det här med IT-säkerhet. Jag avslutade med en demonstration av skillnaden mellan en dator/ett företag som siktat in sig på att skydda perimetern mot ett som tänkt igenom situationen och lagt lager på lager med säkerhet på flera nivåer i företaget (skydda data där data lagras). Jag gjorde detta genom att kasta råa ägg (skalsäkerhet) och en stor rödlök. Självklart klarar sig löken bäst genom att det finns lager på lager som skyddar.

Så här kan det se ut när man står på scen framför flera hundra personer på China Teaterns scen

Efter vårt pass var det dags för Ulrika Messing att prata lite om hur regeringen ser på att medborgarnas förtroende för internet verkar menligt på 24-timmarsmyndighetens möjlighet att förverkligas och utvecklas. Efter Fru ministern var det dags för Herr Steve Ballmer. Det var intressant att lyssna på honom. Det som var intressant för mig var inte det han sade, utan det han sade mellan raderna. Jag tyckte mig kunna höra att de funderar på hur de ska få operativsystemet att skydda omvärlden om datorn skulle infekteras. Jag fick lite känslan av att den skulle sluta in sig i en kokong och vidta åtgärder för att friskna till. Vi får se om jag hörde rätt mellan raderna. Om det visar sig bli så, så hörde ni det här först :-)

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.