Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Lion nu 4 år gammal

23 Mar 2005

Det är idag 4 år sedan en av de värsta maskarna för Linux dök upp. Lion öppnade upp en massa bakdörrar i systemet och sände ut lösenordsfiler.

Var masken kommer ifrån är höljt i dunkel, men jag är av uppfattningen att den spreds från samma område som andra stora maskar – Guangdong-provinsen i kina. Att den namnsatts efter en av de ledande figurerna i den mest framträdande (och halvt militära) hackergruppen HUC gör det än mer intressant. Det är antivirusföretagen som sätter namnet, och här har man plockat namnet efter värden i koden. Tittar man på deras numera nedstängda site så ser man att Lion publicerade exploitkoden som används i masken strax innan den fick spridning.

Men, detta är spekulationer och privatspan från min sida. Inget att ta på allvar :-)

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.