Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

I måndags släpptes Symantecs halvårsrapport över hoten från internet.

Man ser att det inte ser så bra ut, även fast det finns en å annan ljusglimt. Mängden nya maskar och trojanska hästar var andra halvåret 2004 över 7.300 jämfört med 1702 samma period året innan. Alltså en 332% ökning!

Antalet phishingattacker har nästan fyrdubblats på ett halvår, de ekonomiska förlusterna har rakat i höjden och attackerna från Internet har blivit farligare.

Hoten har både blivit fler till antalet, men också blivit av “bättre kvalitet”. Den största anledningen till detta är att hackers och kodare börjat jobba för att tjäna pengar på sin verksamhet. Det rör sig om spridandet av spam, informationsstölder, utpressning mot eHandel, stöld av bank- och kreditkortsinformation och mycket annat.

Internet Security Threat Report (ISTR) ger en detaljerad bild av de hot och risker som kommer från Internet. Ladda ned den i sin helhet här

En bit in i april räknar Joakim von Braun på Symantec att ha en specialrapport klar om situationen i Sverige och övriga Norden. Har du något speciellt “hot” som du noterat och som inte diskuterats i media eller så, så är du mycket välkommen att mejla mig så vidarebefordrar jag informationen till Jocke. Det kan t ex handla om hur ni upplever spyware/adware, social engineering attacker mot er eller något helt annat.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.