Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Jag har predikat och varnat för spridningen av bottar och botnets i något år nu. Det är inte lätt att få en uppfattning om storlek och utbredning. I en del undersökningar talas om 10.000.000 bottar, i andra om flera tiotusentals aktiva per dag. Nu har Senderbase släppt siffror för det de ser. Jag har också fått siffror för Norden och, mer intressant, Sverige. Så här såg det ut i Sverige den 17’e mars (OBS: Siffrorna nedan gäller EN ENDA DAG!):

1. Det skickades 76,926,043 mail
2. 43% var skräppost (33,457,711 mail)
3. 76% av all skräppost (25,474,255) skickas från zombie PCs, dvs en infekterad hemanvändare
4. Antalet aktiva zombie PC’s i Sverige är 91,658 till antalet

Nästan 100.000 aktiva bottar bara i Sverige alltså. Skrämmande. Observera att siffrorna i punkt 2 är spam som skickas från svenska datorer.

Totalen för Norden ger såklart ännu värre siffror:

1. Det skickades 194,625,350 mail i Norden
2. 46% var skräppost (88,727,156 mail)
3. 68% av all skräppost (60,067,431) skickas från zombie PCs, dvs en infekterad hemanvändare
4. Antalet aktiva zombie PC’s i Norden är 234,890 till antalet

Oerhörda siffror… Men om man tittar på SCBs information om hur många personer som vidtagit olika åtgärder för att säkra sin dator ser man att endast ca 23% av männen har installerat antivirusprogram på sin dator och 19% av kvinnorna. Av dem är det endast 43 respektive 37% som anser att antivirusprogrammet är uppdaterat.

Men när det gäller att stoppa bottar, bakdörrar och andra trojaner är det en personlig brandvägg som fungerar bäst. Där är SCBs siffror ännu sorgligare. 20% av männen och ca 16% av kvinnorna som har det.

Inte undra på att det ser ut som det gör.

Rätt ofta får man höra att “det spelar ingen roll om nån hackar min dator, jag har inget hemligt på den”. Möjligt, men idag handlar det inte om det. Man använder din dator till att förstöra för andra. Man använder den till att lagra illegalt material (stulna programvaroror, barnporr etc etc). BBC news har en intressant artikel i ämnet.

Det är viktigt att se över säkerheten i sin dator. Om du inte vill, eller har råd att köpa ett säkerhetspaket med antivirus, personlig brandvägg etc, slå då åtminstone på XP’s inbyggda brandvägg så får du ett hyggligt grundskydd. Om du inte klickar på en massa bifogade filer det vill säga.

Var rädd om din dator, den är kopplad till alla andras datorer nämligen.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

2 kommentarer to “Läskiga siffror om bottar och spam”

 1. Per Eriksson on March 30th, 2005 15:27

  Fantastiskt läbbiga siffror du presenterar! Speciellt de om antalet svenska bottar, man häpnar…

  En liten fundering i sammanhanget är: Hur har du lyckats sålla ut så exakta uppgifter om enbart Sverige?

  Tack för en mycket intressant och informativ blogg!!!!

  Per Eriksson, TietoEnator

 2. Per Hellqvist on April 8th, 2005 17:18

  Siffrorna kommer från Senderbase, som är ett projekt som IronPort driver. De övervakar och står i :-)

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.