Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Idag är det två år sedan W32.Ganda.A@mm släpptes lös på internet. Den var lite speciell på flera sätt. Dels var det egentligen den enda masspostande mask med svensk text som fått stor spridning i Sverige, dels för att den skrevs i ett egenpolitiskt intresse (virusskrivaren hade ett budskap han ville få fram) och dels pga att virusskrivaren har hittats och har erkänt. Han väntar fortfarande på att fallet ska tas upp i domstol.

Det är många som väntar på utfallet av detta åtal. Det kommer nämligen bli första gången något fall av denna typ tas upp. Det ska bli spännande att se vad svensk lag säger och hur den befintliga lagen kommer att tolkas.

Det vore bra om fallet tas upp snart. Det är som sagt spännande att se utfallet. Kanske viktigare är att virusskrivaren får ett avslut på detta. Det är inte “medmänskligt” att behöva vänta i flera år på att fallet skall tas upp. Det är också viktigt med snabbt domslut för att sända signaler till andra som håller på med denna typ av verksamhet.

En sak lärde vi oss av Ganda i alla fall. Man ska se upp för bifogade filer i e-posten – oavsett språk.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.