Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

“Mobiltelefonvirus” som till exempel Cabir har funnits ute ett tag och rapporterats från ca 13 länder. De sprids via Bluetooth till personer i närheten.

Nu har det första “mobiltelefonviruset” som även försöker sprida sig vidare via MMS (Multimedia Messaging) dykt upp. Det kommer från ryssland och kallas SymbOS/CommWarrior.

Inga bekräftade rapporter har ännu kommit in, men det verkar som om den skapades redan i mitten av januari om man får döma av de postningar på Usenet om användare som ber om hjälp att bli av med den.

Den infekterar endast mobiltelefoner som använder SymbOS Series 60 (företrädesvis Nokia).
Plattformen är väldokumenterad och har en publik SDK (software Development Toolkit), vilket gör att elakingarna får det rätt enkelt att utveckla egna applikationer för den.

Via Bluetooth kan man infekteras av vem som helst man passerar på gatan om man har telefonen konfigurerad så att Bluetooth kan koppla upp sig mot andra hur som helst. Via MMS är det lite annorlunda. De kommer ju från någon som har ditt telefonnummer i sin telefon. Den sprids alltså mycket på samma sätt som masspostande maskar gör. Det gör också att garden kanske inte är så hög som den borde vara.

Återigen är måste man själv välja att installera det som dyker upp i telefonen. Vad jag förstår kan den inte installera sig själv.

Så återigen, klicka inte på saker som ni inte vet vad det är, oavsett vem det kommer ifrån och oavsett på vilken plattform det kommer via.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.