Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Humor i eländet

17 Feb 2005

Spam och andra bedrägeri-försök skrattar många åt. När jag är ute och håller föredrag raljerar jag såklart åt detta fenomen och visar på exempel på hur de försöker lura dig och hur man låter sig luras av enkla knep. De flesta i publiken skrattar gott och undrar om folk verkligen går på detta i verkliga livet.

IDG bjuder på två riktiga pärlor från verkliga världen. Den första handlar om en kille som blåser sina klienter på miljonbelopp för att få ut pengar från en kyrkoherde i ….nigeria. Scotland Yard sade för något år sedan att det varje dag sitter i snitt 5 amerikaner i hotellobbys i England och väntar på en kontaktperson som aldrig dyker upp.

Den andra artikeln handlar om en kille som köpt piller som säger sig förstora hans…tja du förstår säkert … med flera centimeter på en vecka. När pillret inte fungerar och han inte får pengarna tillbaka så stämmer han tillverkaren.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta åt dessa stjärnor. Jag skrattar i alla fall så jag gråter.

Ett par enkla tips:
– Låter nåt för bra för att vara sant så är det förmodligen det
– Det finns inget som heter gratis pengar
– Om nån har ett fantastiskt, “helt säkert” investeringstips – fråga dig själv varför han vill dela med sig av vinsten
– Har du vunnit ett lotteri som du inte visste att du var med i så är du förmodligen inte det heller.
– Banker, kreditkortsföretag och andra kommer aldrig fråga dig efter ditt kreditkortsnummer, bankuppgifter, login/lösen etc via e-post. Behåll de uppgifterna för dig själv.

Sunt förnuft kommer man långt med.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

En kommentar to “Humor i eländet”

  1. Tommy Olsson on February 21st, 2005 09:15

    Även om man kan ifrågasätta förståndet hos någon som faktiskt tror på reklam om förstoring av vissa kroppsdelar, tycker jag han gör rätt som stämmer företaget för vilseledande marknadsföring. Allt som kan sätta åt spammare är bra. :)

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.