Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

De senaste två åren har många virusskrivare och hackare fångats in och dömts världen över. Till exempel Spanska, Benny, Sven “Beagle” Jaschan, många “phishers”, etc.

Jeffrey Lee Parson dömdes nyligen som upphovsman till Blaster.B till ett och ett halvt års fängelse och därefter 100 timmars samhällstjänst och tre års övervakning. Han får då endast använda datorer till arbete eller för skolarbete. Han får inte ens spela datorspel(?). En förmildrande omständighet var hans hemmiljö, som domaren tyckte låg till grund för hans asociala leverne. Tydligen har Jeffrey mer eller mindre isolerat sig i sitt rum och tillbringar mestadelen av sin tid vid datorn.

Man diskuterar ibland straffskalan man ska använda när man dömer virusskrivare, hackare och andra likasinnade. De som fått alla sina digitala bilder eller orsakats stor ekonomisk skada vill ha mycket hårda straff, medan andra som kanske inte drabbats lika hårt (eller alls) tycker att “IT-brott” inte ska straffas så hårt.

Jag tycker att det är svårt att tycka något specifikt. Straffet bör ställas i relation till brottet och även tjäna ett avskräckande syfte. Samhället måste visa att detta inte är acceptabelt och de som råkat illa ut måste få upprättelse.

Problemet är att det inte är många som polisanmäler t ex virusinfektioner. Även om man drabbats av nån slags skada (filer som raderats, kostnader för att återställa datorer, etc) så väljer man att inte polisanmäla. Detta får till följd att polis och myndigheter inte får reda på problemets omfattning och man avsätter inte resurser. Det blir en negativ utveckling. Det blir även svårt för domstolar att uppskatta omfattningen av skadan. Är det få som rapporterat skada, så uppfattas omfattningen som liten och straffet blir därefter.

I USA har man nu försökt komma fram till en ny modell för att på ett mer rättvist sätt få fram en lämplig straffsats. Det är en slags poängsystem där man väger skadans omfattning mot förmildrande/försvårande omständigheter. Vi får se hur det utvecklar sig.

Klar är att man blir förvånad när man i USA dömer tonåringar till långa fängelsestraff och mångmiljonböter för “IT-brott” och jämställer dem med terrorister när man i andra länder i princip ger dem smisk på fingrarna och låter dem gå. Inget av ytterligheterna är ju bra. Det jag kan hålla med om är att det är märkligt att man dömer virusskrivare till hårdare straff än t ex sexualbrottslingar och liknande. Jag är ju inte insatt i de legala frågorna, så jag är inte rätt person att avgöra detta.

Man kan bara hoppas att situationen ändras i kommande generationer. Kanske kommer det en generationsväxling snart då föräldrarna och samhället i övrigt “mognat” såpass att man inte bara lär barnen att det är fel att slå andra, utan också att det är fel att bryta sig in i datorsystem och att skriva virus. Den som lever får se.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.