Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Det finns massor med tips på hur man kan undvika att bli hackad eller infekterad överallt på webben. Ibland kommer det lite olyckliga tips som kan vara svåra att följa. Som till exempel när säkerhetsföretag går ut och varnar för att besöka webbplatser som inte är tillförlitliga och e-post från okända källor. Tips av denna typ hjälper ingen, utan sprider det som i branschen kallas “FUD” (Fear, Uncertainty and Doubt).

För inte så länge sedan hade någon hackat sig in hos ett företag som säljer banner-reklam och planterat in elak kod i en reklambild som visas. Då denna reklam kunde visas på vilken webbplats som helst som var ansluten till det företaget är det inte lätt att undvika “otillförlitliga” webbplatser. Jag skulle inte kalla Aftonbladets, IDGs och The Registers webbplatser för otillförlitliga. Tja… eller förrestesten, varför inte. När man hållit på med säkerhet så länge som jag gjort blir man lätt desillusionerad. Det är inte mycket som förvånar en längre.

Säkerhetsvarningar kommer och går men håller man god datorhygien och uppdaterar både säkerhetsprogram och operativsystemet kontinuerligt så är det väldigt liten chans att man råkar illa ut. Kom ihåg att antivirusprogram, personliga brandväggar och andra säkerhetsprogram bara är verktyg för att hjälpa till att hålla datorn säker. Det bästa säkerhetsprogrammet i världen sitter på axlarna på dig – hjärnan. Tänker man efter innan man klickar och är uppmärksam på det man gör så kommer man långt. För er som vill ha en liten återställare när säkerhetslarmen dugga tätt kan jag rekommendera Vmyths webbplats.

Det är inte alltid lätt att skilja mellan en skarp varning som innehåller relevant information och som kan följas av alla läsare och FUD. Det gäller för säkerhetsföretagen att använda.. just det hjärnan innan man sänder ut sin varning.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.