Per Hellqvist om IT-säkerhet och sånt

Phishing

20 Dec 2004

Hittade en ganska typisk artikel om phishing. Den handlar om en stackare som råkat illa ut sedan han svarat på ett mail som såg ut att komma från Paypal. Förmodligen var det en Mimail-variant han fick in.

För er som använder Paypal kan jag rekommendera deras sida om hur man förhindrar bedrägerier.

Phishing blir allt vanligare. Det var inte länge sedan svenska Eurocard-kunder lockades att klicka och fylla i känsliga uppgifter. Det finns ingen anledning att tro att vi i Sverige kommer att vara mer skyddade än andra. De som sysslar med detta kan dock komma att rikta in sig mer på kreditkortsuppgifter än på bankuppgifter, då de svenska bankernas säkerhetssystem är svårare att komma runt via phishing än de i andra länder.

För er som är intresserade av säkerheten i vissa bankers internetbanker kan jag rekommendera arbetet som Mikaela Dahlin och Elin Persson på Växjö Universitet gjort – “Vilken Internetbank är säkrast?

Det finns även ett litet insticksprogram som heter SpoofStick för t ex Internet Explorer och FireFox. Det är ett mycket behändigt litet program som visar vilken sida man egentligen befinner sig på. Särskilt nyttigt om elakingarna börjar utnyttja detta säkerhetshål.

Det ska bli intressant att se vad satsningen “Digital Phishnet” kommer att innebära. En mer utförlig artikel finns hos Yahoo Finance – “A Collective Net to Catch Phishers“. Man kan ju hoppas att de blir lika framgångsrika som Operation Web Snare visade sig bli.

Taggar: Uncategorized

Kommentarer

En kommentar to “Phishing”

  1. pele on December 21st, 2004 13:01

    Det där arbetet från växjö universitet var lite skumt. Hur kan man dra några slutsattser som de har gjort när de tex inte fått all info som de har grundat sina beslut på av SEB. Men det var intressant läsning. Synd bara att alla sådana här arbeten blir gammla så snabbt.

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.